povratak
PODIJELI S PRIJATELJIMA:
NIZOZEMSKA, BELGIJA I LUKSEMBURG

PUTOVANJE KROZ KOZMOPOLITSKE ZEMLJE BENELUXA

FIRST MINUTE

Putovanje autobusom Nizozemska, Belgija i Luksemburg
POLAZAK: 25.-31.10.

REGENSBURG – FRANKFURT – EDAM – VOLENDAM – MARKEN – AMSTERDAM – SCHEVENINGEN – HAAG – DELFT – ROTTERDAM – ANTWERPEN – BRUGES – BRUXELLES – LUKSEMBURG – HEIDELBERG

Kad se pomisli na Nizozemsku, Belgiju i Luksemburg, slike koje padaju na pamet brojne su i raznolike: bicikli, ravnice, mostovi i kanali, vjetrenjače, klompe i sir, nasipi, praline, pivo, čipka, dijamanti, stripovi i dizajneri, europske institucije i fantastičan standard, srednjovjekovne kuće što se odražavaju u vodi – sve su to asocijacije koje se odnose na zemlje Beneluxa. Kad tome dodate prelijepe krajolike u raskošnom cvatu, užurbane gradove sa zanimljivom arhitekturom, starim tržnicama i vijećnicama i kulturnom raznolikošću, znate da je ovo putovanje za vas.

1. dan:  ZAGREB – REGENSBURG – FRANKFURT
Polazak autobusa s turističkih perona Autobusnog kolodvora Zagreb u 5 sati. Putovanje kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku uz propisana stajanja putem. Tijekom putovanja po Njemačkoj posjetit ćemo Regensburg, grad s poviješću duljom od 2000 godina s prekrasnom srednjovjekovnom jezgrom i prošetati veličanstvenim starim gradom. Kraće slobodno vrijeme za šetnju i kavu. Nastavak putovanja kroz Njemačku i dolazak u Frankfurt u kasnijim poslijepodnevnim satima; panoramska vožnja gradom kojeg nazivaju i „Manhattanom“, ne bez razloga jer panorama grada s mnogim neboderima doista podsjeća na Manhattan. Frankfurt je najveće financijsko središte u Njemačkoj, drugo u Europi i grad koji ima mnogo za ponuditi iako prva panorama to ne govori. Posjet starom gradu u kojem dominira Römerberg i stara vijećnica Römer; crkva sv. Nikole; Pavlov trg s crkvom sv. Pavla, rodna kuća Goethea, itd. Nakon slobodnog vremena za večeru, šetnju ili kupovinu suvenira odlazak u hotel na području Frankfurta. Smještaj u hotel i noćenje.

2. dan: FRANKFURT – MARKEN – VOLENDAM – EDAM – AMSTERDAM
Doručak. Odlazak iz hotela i nastavak putovanja kroz Njemačku prema Nizozemskoj. Po dolasku u Nizozemsku posjetit ćemo poznata i šarmantna sela smještena sjeverno od nizozemske prijestolnice. Prvi na popisu je Edam. Od 17.st. u ovome malom mjestu cvate trgovina sirom, a svake srijede u ljetnim mjesecima tu se održava tradicionalni sajam sira. Ipak, Edam je prije nego što je postao poznat po siru bio poznat po svojem brodogoradilištu. Šetnja prekrasnim Edamom, kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja prema Volendamu na obali IJsselmeera, ribarskom mjestašcu koje odlično prikazuje nekadašnju „staru Holandiju“ s tipičnom arhitekturom tog vremena. Poslije posjeta Volendamu zadnje selo koje ćemo posjetiti je neobičan Marken, nekoć otok u Markermeeru. Danas je to poluotok a zahvaljujući stoljetnoj izolaciji od kopna na Markenu se i danas osjeća kako je vrijeme stalo. Dolazak u Amsterdam i smještaj u hotel na području grada. Poslije smještaja odlazak u panoramsku vožnju gradom te kraća šetnja s pratiteljem putovanja. Slobodno vrijeme za večeru u središtu grada i povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: AMSTERDAM
Doručak. Poslije doručka odlazak u Amsterdam gdje ćemo provesti dan. Glavni grad Nizozemske najveći je svjetski grad na vodi, jedna od najmanjih europskih metropola, grad tolerantnog i kozmopolitskog duha. Zanimljivo je da cjelokupni stari grad leži na nebrojeno mnogo trupaca usađenim u zemlju i do 30 metara dubine. Na taj je način nastalo oko 70 umjetnih otoka. U 17.st. izgrađen je trokanalski prsten, a u povijesnoj jezgri oko 400 mostova nadvija se nad kanalima. Odlazak u vožnju kanalima (doplata na licu mjesta). Posjetit ćemo i glasovitu brusionicu dijamanata Coster gdje ćemo vidjeti prikaz izrade nakita (Amsterdam je uz Antwerpen središte svjetske proizvodnje dijamanata). Slobodno poslijepodne za posjete brojnim odličnim muzejima (izdvajamo slavni Rijksmuseum u kojem se izdvaja slavna slika Rembrandtove „Noćne straže“ i fantastični Van Goghov muzej), kupovinu i šetnju po živahnom Amsterdamu, itd. Povratak u hotel, noćenje.

4. dan: AMSTERDAM – SCHEVENINGEN – HAAG – DELFT – ROTTERDAM
Doručak. Odlazak iz hotela i cjelodnevno putovanje po Nizozemskoj koje ćemo početi s posjetom Scheveningenu, središte turizma na Sjevernom moru. Poznata je šetnica uz obalu duga 3 km kao i mol koji se proteže u more dužinom od 400 metara. Kraće vrijeme za šetnju i kavu i nastavak putovanja prema Haagu. Treći po veličini nizozemski grad sjedište je vlade i sjedište Međunarodnog suda pravde kao i UN-ova suda za ratne zločine. Grad čija povijest seže više od 750 godina unazad danas je i grad u kojem je sjedište nizozemskog parlamenta i vlade. Najvažnija je znamenitost grada muzej Mauritshuis, smješten u klasicističkom zdanju. Galerija se diči djelima nizozemskih majstora iz „zlatnog doba“ i djelima flamanskih majstora neprocjenjive vrijednosti. Slobodno vrijeme i nastavak putovanja prema Delftu, gradu koji se nalazi na pola puta između Haaga i Rotterdama. Ljepuškasti Delft  rodni je grad slavnog slikara Vermeera, ali i grad plavog porculana po čijim je manufakturama poznat stoljećima. Posjet gradskom središtu i kraće slobodno vrijeme. U nastavku dana odlazak prema Rotterdamu, najvećoj europskoj luci. Grad koji je doživio razorna bombardiranja u 2. sv.ratu danas je jedan od gradova gdje su napori lokalnog stanovništva učinili da je Rotterdam jedan od najuzbudljivijih gradova u Europi uopće: futuristička arhitektura, fantastični muzeji, restorani i klubovi nude se na svakom koraku. Panoramski razgled grada - moguć uspon na poznati Euromast, simbol grada (ulaznica na licu mjesta). Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: ROTTERDAM – ANTWERPEN – BRUGES – BRUXELLES
Doručak. Danas ćemo napustiti Nizozemsku i ući u Belgiju gdje za početak dana posjećujemo Antwerpen, drugi po veličini belgijski grad. Najznačajnije mjesto u Antwerpenu njegova je luka – tamo su se smjestili kemijski industrijski i automobilski koncerni, a antwerpenska luka je jedna od najproduktivnijih u svijetu. Svjetsko središte trgovine dijamanata, Antwerpen je 1993.g. bio europska kulturna prijestolnica. Obilazak stare jezgre grada: Grote Markt – gradska vijećnica – crkva Naše Drage Gospe s Rubensovim slikama. Slobodno vrijeme u gradu koji je poznat i po sjajnim modnim dizajnerima: antwerpenska Royal Academy of Fine Arts stoji uz bok londonskom slavnom St. Martinsu! U poslijepodnevnim satima odlazak prema Brugesu, glavnom gradu zapadne Flandrije i jednom od najljepših europskih srednjovjekovnih gradova. Bruges se nakon Venecije smatrao najveličanstvenijim i najbogatijim gradom, sve su važnije trgovačke kuće u Europi imale svoje podružnice u Brugesu, a vojvode od Burgundije su u Brugesu stolovale. Šetnja starim gradom: Grote Markt – Belfort – Vlamingstraat i „hanzeatski Bruges“ – Gospina crkva, itd. Slobodno vrijeme za osobne aktivnosti i nastavak putovanja u kasnim poslijepodnevnim satima prema Bruxellesu, smještaj u hotel. Ovisno o vremenu dolaska moguće je odlazak s pratiteljem putovanja u večernju šetnju do središta grada. Noćenje.

6. dan: BRUXELLES – LUKSEMBURG – MANNHEIM
Doručak. Odjava iz hotela, panoramska vožnja belgijskim glavnim gradom. Bruxelles je u mnogočemu podcijenjena metropola u odnosu na brojne europske prijestolnice jer riječ je o gradu koji nudi veličanstvene spomenike kulture, vrhunske kulinarske užitke, čudesne slastice i izuzetno pivo, a uz sve to i glavni je grad Europe! Nakon vožnje briselskim avenijama prošetat ćemo starim sjedištem grada, od katedrale svete Gudule prema prekrasnom glavnom trgu, slavnom Grand Place i dalje prema svjetski poznatom Manneken Pisu (NAPOMENA: na polasku u kolovozu posjetitelji će moći vidjeti slavni „Cvijetni tepih“ na trgu!). Slobodno vrijeme za šetnju i kupovinu. Potom ćemo otići na mjesto gdje se nalazi Atomium, izgrađen za Svjetsku izložbu 1958.g. Vrijeme za uspon (ulaznica na licu mjesta) i nastavak putovanja prema Luksemburgu kroz Ardene. Glavni grad Velikog vojvodstva Luksemburga je prvorazredno financijsko središte, ali i turističko odredište gdje je tisućljetna povijest ostavila dojmljive tragove. Grad je već iz daljine vrlo slikovit, donji grad se nalazi na Alzetti, a gornji se uzdiže visoko iznad strme stijene. Po dolasku u Luksemburg prošetat ćemo povijesnom jezgrom, kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja prema Mannheimu, smještaj u hotel na području Mannheima. Noćenje.

7. dan: MANNHEIM – HEIDELBERG – ZAGREB
Doručak. Odlazak iz hotela prema jednom od najljepših njemačkih gradova, idilično smješten na rijeci Neckar, stari sveučilišni grad Heidelberg. Grad se smatra jednom od kolijevki njemačkog romantizma. Iznad starog grada nalazi se slavna ruševina dvorca koji očarava mješavinom utvrde i dvorca s gotičkim i renesansnim elementima. Posjet staroj jezgri, slobodno vrijeme za kavu i šetnju. Putovanje prema Hrvatskoj uz usputna stajanja putem. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:
Polazak 13.8.: 3.490 kn / FM cijena 3.290 kn
Polasci  25.10.: 3.590 kn / FM cijena 3.390 kn
FM cijena vrijedi do popunjenosti kapaciteta po FM cijeni!
DOPLATA za manju grupu (min. 35 putnika): 210 kn

CIJENA UKLJUČUJE:
•    autobusni prijevoz turističke kategorije
•    6 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelima 3/4* - 1 noćenje na području Frankfurta, 2 noćenja na području Amsterdama, 1 noćenje u Rotterdamu, 1 noćenje u Bruxellesu i 1 noćenje na području Mannheima
•    razglede prema programu
•    hrvatskog pratitelja  
•    trošak organizacije putovanja

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom rezervacije:
•    jednokrevetna soba: 1.390 kn

POPUSTI: djeca 2-12 god na dodatnom krevetu: 10%

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA:
Rijksmuseum 17,5 €; vožnja kanalima 15 €; Muzej Van Gogh 17 €; Kuća Ane Frank 9 €; Euromast toranj 9,75 €; Atomium 12 €.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:
Polazak 13.8.: 3.490 kn / FM cijena 3.290 kn
Polasci 25.10.: 3.590 kn / FM cijena 3.390 kn

FM cijena vrijedi do popunjenosti kapaciteta po FM cijeni!
DOPLATA za manju grupu (min. 35 putnika): 210 kn

Recenzije