Izrael

Živimo za velike trenutke

Prepustite se atmosferi Jeruzalema koji je na starim zemljovidima označavao centar svijeta. Jedina je prijestolnica gdje su nabrojali sedamdeset imena za ljubav na različitim jezicima. Doživite bogatstvo arhitekture i kulture – kršćani su izgradili Crkvu božjeg groba, židovi Zid plača, a muslimani džamiju s Kupolom na Gori.

Zanimljivo

Izraelska država Izrael je još iz biblijskih vremena kolijevka Hebreja i Židova. 1947 godine Organizacija UN-a je državu podijelila na židovsku i arapsku. 1950 godine, najviše zakonodavno tijelo – kneset, svim Židovima je priznalo pravo da se usele u tu državu. Među židovskim doseljenicima iz cijelog svijeta, velike su socijalne i kulturne razlike. Obrazovaniji i bogatiji Ashkenazi, dolaze iz Europe, Amerike, Afrike i Australije i ponašaju se zapadnjački. Sefardski Židovi su potomci Židova s Iberskog poluotoka, orijentalni Židovi su porijeklom iz Jemmena, Iraka, Afganistana, Srednje Azije i Irana. Zajednički su im židovski zakoni „kašrut“ ili prehrambeni pravilnik.

Šabat ili sveta židovska subota Najzanimljivije je ortodoksne židove promatrati tijekom svetog šabata ili u subotu koja je za njih, najsvetija. Tada im je zabranjeno koristiti električnu struju, auto i vatru. U međuvremenu dok su mladi Izralci pri Zidu plača, najsvetijem mjestu za židovsku vjeru, šabat glasno slave, pjevaju i vesele se, ortodoksni židovi tiho recitiraju Toru i priklanjaju se zidu. Prepoznajemo ih po dugoj crnoj odjeći, plaštevima, bradama i dugim kovrčama na svakoj strani lica. Često se naljute na sve koji na šabat voze automobile i tako krše svetost subote. Zato često u skupinama blokiraju ceste, zaustavljaju aute i viču „Pa šabat je“.

Makabijada i matkot Izraelci su veliki sportaši i imaju svoju inačicu olimpijskih igara. T.i. Makabijada udružuje makabske klubove iz više od 55 država. Ironično se naziva po jednom od najvećih židovskih boraca, Makabeusu, koji je ukinuo starogrčke Olimpijske igre u Jeruzalemu. Neslužbeni nacionalni sport kako ga rado nazivaju domaćini je igra matkot, koju igraju na pješčanim plažama s kratkim drvenim reketima i squash lopticom. Iznimno je omiljen i košarkaški klub Maccabi Tel Aviv, višekratni pobjednik Eurolige.

Palmina voditeljica puta po Izraelu

„U prekrasnoj uspomeni imam tradicionalno izraelsko vjenčanje sa 500 sudionika svatova i karaoke, jer Izraelci zaista rado pjevaju i plešu, priređuju piknike i velike gozbe. Skroz drugačija slika Izraela je na Dan pomirenja ili Yom Kippur. Tijekom ovog najsvetijeg židovskog blagdana, život u Izraelu se zaustavi na 24h. Zabranjena je vožnja automobilima, zatvorene su sve ustanove i restorani, televizijski i radijski prijenosi prekinuti. Tada se zemlja zavije u tišinu“, prepričava nam Palmina voditeljica putovanja Brina.

Za dobar tek

Izraelska je kuhinja šarolika i zanimljiv spoj ukusnih jela iz različitih dijelova svijeta. Razvijala se pod utjecajem triju vjera i svih stranih država u kojima su Židovi tijekom izbjeglištva živjeli. Bogati stolovi su u Izraelu način života i izraz velikog gostoprimstva. Omiljena su im manja jela, posebno falafli u lepinji (pita) sa hummusom, shoarma – jelo slično kebabu, bagels – okruglo pecivo sa rupom u sredini, premazano jajem, sezamom ili makom, blintez – male, debele palačinke sa raznim nadjevima. Za gurmane preporučamo ribu Sv. Petra (vrsta pastrve koja pliva u Galilejskom moru). Svježe pripremljene salate jedu pri svakom obroku.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
od rujna do siječnja i od ožujka do svibnja
ValutaVremenska razlika
Izraelski nivi šekel (ILS)+1 sat
Jezik
Hebrejski, Arapski
Viza za državljane Hrvatske
Ne
Obavezna cijepljenja
Ne

Najljepši doživljaji – Najljepši doživljaji – primjećujte i prihvaćajte

Upoznajte raznolike običaje židova, muslimana i kršćana. Izraelci su vrlo gostoljubivi i vole puno pričati. Odnose brzo uspostave, vole puno i glasno govoriti, upadaju u riječi i ulaze u osobni prostor sugovornika. Prijateljski zagrljaji i poljupci među muškarcima su uobičajeni, no manje česti su direktni odnosi sa ženama. Svaki će židov i musliman koji jako drži do svoje vjere izbjegavati fizički dodir sa ženama, također i pri rukovanju, zato često ne predstavljaju svoju suprugu.

Vikend traje tri dana

Muslimanima je petak najsvetiji dan u tjednu. I Židovi također prestaju sa svojim poslom već u petak kada se pripremaju za najsvetiji dan ili šabat, židovsku subotu. Praznik imaju svaki tjedan od petkovog do subotnjeg zalaska sunca. Kršćanski je dan nedjelja, pa se stoga radni ritam odvija od ponedjeljka do četvrtka.

Zašto u Izrael ?

  • Kako biste doživjeli ovu posebnu zemlju zvučnog „Shalom“, hebrejskog pozdrava koji u prijevodu znači dobro, jer je to jedina brojkom većinska židovska država na svijetu gdje zajedno žive muslimani, kršćani, beduini i ostale vjerske i etničke manjine, jer u nekoliko sati možete doživjeti snježne vrhove i Židovsku pustinju; biblijska mjesta i kozmopolitsku urbanu džunglu, pješčane plaže i arheološka nalazišta, zbog najvećeg i glavnog grada Jeruzalema koji je na starim zemljovidima označavao centar svijeta i još uvijek je jedina prijestolnica u kojoj su nabrojali sedamdeset naziva za ljubav na različitim jezicima,

  • zbog nevjerojatnih arhitekturnih i kulturnih primjeraka – kršćani su izgradili Crkvu božjeg groba, židovi Zid plača, a muslimani džamiju s Kupolom na Gori,

  • kako biste obišli najsvetija kršćanska mjesta gdje se rodio, živio i djelovao Isus Krist – Betlehem, Nazaret, Galilejsko more, Maslinska gora,

  • zbog Zida plača koji židovima predstavlja najsvetiji prostor, izgrađen na mjestu na kojem se nekoć nalazio Salomonov hram,

  • zbog stjenovite utvrde Masade, gdje mladi Izraelci još uvijek prije polaska u obaveznu vojsku obećavaju da Masada više nikada neće pasti,

  • zbog jeruzalemske tržnice u starom gradu i u većem djelu muslimanske četvrti u kojoj možete pronaći orašasto voće, povrće, orijentalnu odjeću, nakit, tepihe, slastice,

  • zbog Mrtvog mora, koji je sa svojih 410 m najniža točka na Zemlji te zbog slanosti omogućuje „lebdenje na vodi“,

  • zbog jedinstvenih erozijskih krugova (hebrejski makhteshim) koji tvore zemaljske kratere. Najveći među njima je Makhtesh Ramon u pustinji Negev, sa svojih 40 km dugim i 8 km širokim područjem.