Putovanje Kina

Probuđena velesila

Kina je treća najveća država svijeta koja se jedina može pohvaliti ljudskim djelom vidljivim iz svemira. Prošetajmo se po moćnom Kineskom zidu! Azijska i svjetska velesila je domovina hirovitih careva, bogate kulture, slatkih velikih panda, stroge hijerarhije, borilačke vještine kung fu i radnih ljudi. Vozači tradicionalnih rickshawi mogu nas odvesti na put do Zabranjenog grada, najljepših jezera i najvećeg trga na svijetu. Prepustimo se tradicionalnom tai chiju i zapišimo najljepše putne uspomene na tečaju kaligrafije.

Hong Kong i Macao

Hong Kong u prijevodu znači “mirisna luka”. Svjetski i poslovni centar u obliku poluotoka je luka s kolonijalnom prošlošću koja u sebi skriva harmoniju i proturječje kineskog grada s velikim azijskim i zapadnim elementima. Posjetite mjesto neonskih svjetala! Jugozapadno od Hong Konga se nalazi poluotok Macau, nekadašnja portugalska kolonija, koja još uvijek održava mediteranski stil na kineskoj obali. Zabavimo se u istočnom Las Vegasu i okušajmo sreću u kockarnicama s popularnim pai gow, igrom koja uključuje kineske domine.

Pripremite se na kulinarski lunapark

U zemlji u kojoj je drveni štapić zamijenio klasičan pribor, uživajte u dugi okusa. Kušajte hranu na ulici ili posjetite klasični kineski restoran s crvenim lampijonima i umirujućom abijentalnom kineskom glazbom.

Za dobar tek

Kineska kuhinja je poznata u cijelom svijetu jer se u magičnom woku pripremaju jela popularne kantonske kuhinje, a to su uglavnom slatko kisela jela s različitim umacima. Kušajte rezance s piletinom u slatko kiselom umaku, pekinšku patku, knedle, tipične za sjevernu Kinu, i za kraj pohani sladoled. Japanska kuhinja je zdravija u usporedbi s kineskom, laganija, niskokalorična i sastoji se samo od svježih namirnica, posebno riba i morskih plodova.

Skrovište dinosaura

U kineskom gradu Zhoucheng se nalazi najveće nalazište dinosaura na svijetu. Arheolozi su u obližnjoj špilji otkrili gotovo 20 metara velikog hadrosaurusa, vjerojatno jednog od najvećih pronađenih fosila životinja.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Proljeće ili jesen
ValutaVremenska razlika
Kineski juan (CNY)do +7 sati
Jezik
Mandarinski (i mnogi dijalekti)
Viza za državljane Hrvatske
Da – više informacija
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za doživljaj – Kina

  • Šetnja po simbolu kineske veličanstvenosti, više od 6000 kilometara dugog Kineskog zida. Više od 2800 godina zid je štitio Kinu od neprijatelja i odvajao ju od ostatka svijeta. Kineski zid je jedina građevina na zemlji koja je vidljiva iz svemira.

  • Posjet Zabranjenom gradu, carskoj palači u Pekingu, gdje su 700 godina vladale carske dinastije Juan, Ming i Quing. Grad je jedan od najbolje sačuvanih kulturno povijesnih kompleksa u Kini sa više od 800 zgrada.

  • Šalica čaja u poznatoj šangajskoj kući čaja Hu Xin Ting, do koje vodi most sa devet zavoja te na taj način sprječava zle duhove da izađu van.

  • Vožnja po 800 metara dugim i s tim najdužim stepenicama na svijetu u zapanjujućem Hong Kongu.