Španjolska

Zemlja fieste i sieste

Prepustite se španjolskom načinu života i dozvolite da vas osvoji ljubav prema crvenoj boji koja odgovara uz španjolsku, strastvenu dušu. Zaplešite! Sanjajte! Španjolci su narod koji se voli zabavljati! Svakodnevno su u stanju smisliti neki razlog za veliku fiestu koju vole začiniti sa sangriom! Prepustite se španjolskoj filozofiji »mañana, mañana« i sve što nije hitno, odložite za sutra…

Dan vole započeti uz sok od rajčice, a završiti sa sangriom. Bogata je tradicija, bez obzira na moderne tokove, očuvala svoj značaj. Modernistička arhitektura (Gaudi) i avangardna umjetnost (Dali, Miro, Picasso) su se prvi put pojavile u Španjolskoj.

Madrid

Madrid je grad u Španjolskoj koji ima Palacio Real – najveću zapadnoeuropsku kraljevsku palaču, Prado – jedan od najboljih svjetskih muzeja te stadion Barcelone. Hodajući po ulicama Madrida, vidjeti ćete kako se često izmjenjuju povijesne znamenitosti i poslovne zgrade. Obližnjom Plazom de Espana dominiraju dva nebodera i statua španjolskog književnika, Miguela Cervantesa, koji gleda na svoje likove. Jedan od tih nebodera, Torre de Madrid neko je vrijeme bio najviša betonska zgrada u svijetu! Na Španjolskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica, a od tamo možete doći do Plaze de Cibeles koji obiluje najljepšim znamenitostima. Pokraj trga nalazi se muzej Prado u kojem ćete pronaći djela od Goye, El Greca, Velazqueza, Rubensa i drugih. Plaza de Toros de Las Ventas je najveća arena za borbe s bikovima.

Barcelona

Barcelona je glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije i glavno trgovačko i industrijsko središte u Španjolskoj te jedna od najvećih luka i najveći grad na Sredozemnom moru. U planu starog grada se i danas može prepoznati tipična rimska mrežasta urbanizacija. Dio rimskih zidina je uklopljen u katedralu, osnovanu još u 4. Stoljeću. Srednjovjekovna jezgra predstavlja središte starog grada, a na najvišoj točki uzdiže se katedrala u gotičkom stilu. Najznamenitije građevine predstavljaju djela Antonija Gaudija te građevine na UNESCO-voj listi svjetske baštine, Palau de la Musica Catalana i Hospital de Sant Pau, Sagrada Familia, Torre Agbar, Casa Mila i brojne druge građevine. Najstarija i najveća plaža u Barceloni je Barceloneta duga 1 100 m, Grad broji 68 parkova od kojih je najslavniji Parc Güell, arhitekta Antonija Gaudija.

Na Španjolskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica, a od tamo možete doći do Plaze de Cibeles koji obiluje najljepšim znamenitostima. Pokraj trga nalazi se muzej Prado u kojem ćete pronaći djela od Goye, El Greca, Velazqueza, Rubensa i drugih. Plaza de Toros de Las Ventas je najveća arena za borbe s bikovima.

Valencia

Valencia je treći najveći grad u Španjolskoj, a predstavlja i jedan od glavnih industrijskih centara ove zemlje. Grad je također vrlo star – osnovan je 137.godine prije Krista, kada je nosio naziv Valentia Edetanorum. Danas je Valencia vrlo popularna turistička destinacija, koja očarava sve svoje posjetitelje i mami ih da dođu ponovo. Rijetko tko Valenciju posjeti samo jednom. U ovom gradu postoji veliki broj turističkih lokaliteta koji vrijedi obići. Prvi lokalitet je svakako La Plaza de la Virgin, koji se nalazi u povijesnom dijelu grada. Ovdje se odigrava poznati festival Las Fallas, koji traje od 15. do 19.ožujka svake godine. Oko ovog trga nalaze se bitni povijesni spomenici, kao svjedoci promjena i progresa, ali i slavne prošlosti. Najpoznatiji su katedrala, Rimski muzej i crkva Svetog Josipa.U Valenciji se nalazi i jedna od najstarijih europskih tržnica. Ona zauzima prostor od oko 8.000 četvornih metara, a zgradu je 1914.godine dizajnirao slavni arhitekt Francisco Guardia. Na ovoj tržnici se može pronaći mnogo toga – preko simpatičnih suvenira i tipičnih španjolskih proizvoda, do egzotičnog voća, ribe i drugo. Tržnicu okružuje veliki broj eklektičnih restorana i barova, što je jedan od glavnih razloga velike posjećenosti. Drugo vrlo bitno mjesto za turizam Valencije je grad Nauke i umjetnosti, gdje posjetitelji mogu uživati ​​u posjeti brojnim muzejima. Tu su Muzej suvremene arhitekture, Muzej Nauke, Planetarij, Akvarij i Palača umjetnosti Kraljice Sofije. U svakom od ovih muzeja posjetitelji imaju priliku aktivno sudjeluju u aktivnostima i dešavanjima.Kao i svaki predivni španjolski grad, Valencia ima predivni park kojim se može hvaliti svuda u svijetu. U pitanju je El Parque Natural de la Albufera. To je zapravo prirodni rezervat okružen magičnom lagunom. Ovo mjesto idealno je za bijeg od gradske gužve i kontemplaciju u miru i tišini, a posebno ga krasi preko 250 različitih vrsta ptica selica koje slobodno lete i koje su često vrlo druželjubive.S obzirom na činjenicu da se nalazi na obali Sredozemnog mora, očekivano je da grad poput Valencije ima predivne plaže. One su neizostavni dio obilaska ovog grada, u koje god doba godine doći. Po svojoj ljepoti se posebno ističu plaže Arenas i Malvarrosa, koje su na vrlo maloj udaljenosti od centra grada.Valencia je grad kulture, predivnih plaza i zabave. To je mjesto s brojnim atrakcijama, pri čemu svaka od njih zahtijeva da joj se posveti dosta vremena. Ovdje možete posjetiti veliki broj različitih restorana i isprobavati tipična španjolska jela, možete se opuštati u kafićima ili ići u ludi noćni provod u neki od brojnih klubova. Valencia je, sve u svemu, idealno mjesto za nezaboravno uživanje i odmor. 

Popularne destinacije u Španjolskoj