Tunis

Plaže, čarobna pustinja, ostaci Kartage

Tunižani rado pričaju o sebi i svojoj tradiciji. Uz šalicu čaja će vam se povjeriti da je obitelj za njih najvažnija i da mirisni jasmin simbolizira sreću u njihovim životima. Njihova zemlja je prekrivena sa pješčaim dinama i plažama, idiličnim nasadima naranči, limuna i maslina te oazama datuljevih palmi. Drevni gradovi na povjetarcu civilizacija pozivaju vas da ih slušate. Uronite u mističnost 1001 noći I tisuće zvijezda na noćnom nebu vam nikada neće biti bliže.

Hammamet

Hammamet je ribarska luka u sjeveroistočnom Tunisu. Poznat je kao tuniški Saint Tropez te je popularna destinacija za kupanje i vodene sportove. Grad je i trgovačko središte, a u uličicama njegove medine nalazi se mnoštvo trgovina u kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Hammamet krase duge pješčane plaže, šaroliki štandovi s ručnim radovima, svilom, keramikom, začinima, predmeti od kože, bogat izbor lokalnog i internacionalnog programa, itd.

Djerba – otok s posebnom klimom

Dobrih 500 km2 velik otok, već u rimsko doba popularno ljetovalište, otok s posebnom klimom. Pješčane obale, blaga klima s laganim vjetrovima pješčanih obala i blage zime. Sa svojom živahnošću ističu se Midoun i otočki glavni grad Houmt Souk. Centar mjesta je prepun suvenirnica, malih pansiona i brojnih restorana gdje možete kušati tradicionalna tuniška jela u ugodnom ambijentu okruženi ugodnim mirisima. Bijele kuće starog dijela grada, kao i drugdje u Tunisu, ukrašene su svijetloplavim prozorima i vratima. Bijela boja znači mir, a plava bi trebala simbolizirati nebo. Plava boja isto tako služi tome da tjera komarce.

Zašto u Tunis ?

U Tunisu se isprepliću čudesne suprotnosti. Jutarnje sare možete provesti na dugim i ugodnim pješčanim plažama, a nakon ručka se zaputite u živahan ritam starih gradova s atraktivnim medinama (tržnicama i starim gradskim jezgrama) navečer možete brojati zvijezde na pustinjskom nebu. Mješavina različitih vladavina kroz povijest je Tunis učinila posebnom, snažnom I ponosnom zemljom koja od početka amostalnosti glasi za jednu od najnaprednijih arabskih država današnjeg vremena. Tuniški gradovi su poznati po jedinstvenoj arhitekturi. Glavni grad Tunis očarava sa jednostavnim kućama s prekrasnim plavo bijelim prozorima i vratima. Ksari ili utvrđena sela su spektakularna baština Berberovaca, prvotnih stanovnika Tunisa. Ksar Haddada jedno od starih prebivališta usamljenih jahača je malo posebnije – koristili su ga za snimanje 4. dijela filma Star Wars.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Od travnja do listopada.
ValutaVremenska razlika
Tuniski dinar (TND)do -1 sat
Jezik
Arapski
Viza za državljane Hrvatske
Ne
Obavezna cijepljenja
Ne