Putovanja Sejšeli

Sejšeli

Povratak u plavu lagunu

Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom oceanu, gdje more ima ugodnih 25 stupnjeva. Bijela, zelena i plava su skoro jedine i sve boje, kada odbacimo šarenu odjeću i plodove. Bujna tropska vegetacija, bijeli pijesak i plave lagune su sve što čovjeku treba za potpuni odmor. Najveći otok Sejšela Mahe ima granitnu obalu s velikim, zaobljenim kamenjem koji pozivaju na ležanje i preskakanje. Zašto na Sejšele? Živo prirodno okruženje Sejšela je idealno mjesto za miran obiteljski odmor ili romantiku u dvoje. Sejšeli su jedno od najbolje očuvanih tropskih rajeva, koji se ponose nekim od najljepših plaža na svijetu. Sejšeli su raj za promatranje ptica i uživanje u njihovom pjevanju i bojama. Koraljni grebeni, kanjoni, plitke police, zanimljive olupine, ostaci prekrasnih koraljnih vrtova, šarene ribice, toplo i čisto more klasificiraju Sejšele u sam vrh ronilačkih destinacija.

Mahé

Mahé je najveći otok, mjeri 32 x 8 kilometara i najnaseljeniji je otok gdje živi čak 90 posto svih stanovnika. Na ovom otoku također se nalazi glavni grad Victoria gdje je i glavna luka te aerodrom. Spektakularni otok štite dosta visoke planine, koje se rasprostiru do 905 m u visinu. U unutrašnjosti možemo pronaći bujne tropske šume, a na otoku ima čak 75 prekrasnih plaža! Otok štiti i koraljni greben zato je voda u laguni plitka, mirna i čarobne tirkizne boje.

Praslin

Drugi najveći otok Sejšela (1 sata vožnje brodom ili 15 minuta leta avionom od otoka Mahé). Praslin je sve što si zamišljate pod imenom tropski otok iz snova, a dojmit će vas također bogatstvo biljnog i životinjskog carstva, kojeg možete pronaći na tako ograničenom području. Bijeli pijesak uz more krase tamne stijene granitskog sastava, a u pozadini bliješti toplo, tirkizno more. Na koraljnim grebenima živi preko 900 vrsta riba, koralja i drugih šarenih životinja. Unutrašnjost prekriva netaknuta šuma, a ovdje se nalazi i prekrasna Vallee de Mai – šuma palmi, koja je zaštićena od UNESCA. To je jedino mjesto na svijetu gdje ćete naći palmu coco-de-mer.

La Digue

Na ovom rajskom otoku ćete moći raditi apsolutno ništa – ostat će vam jedino uživanje u skoro nevjerojatnoj tropskoj ljepoti i harmoniji. Najbolji način kretanja po otoku jest bicikl jer većina cesti nije popločena. Lokalni stanovnici bave se turizmom ili tradicionalnim ribolovom. Malen otočić je vjerojatno najviše fotografiran na svijetu. Ovdje žive vrlo rijetke ptice, priroda je zaista netaknuta. Na stare plantaže možete se dovesti kočijom. Plaže štite koraljni grebeni, a po bijelom pijesku je položen ružičasti granit, koji crveno zažari pri sunčevom zalasku. Do otoka Mahe ima 3 sata vožnje brodom ili 15 minuta leta avionom, a do Praslina ima 30 minuta.

Kilometarske pješčane plaže

Sam po sebi nameće se i ovaj očigledan razlog za to što više od 90 posto turista odlazi na ovu bajkovitu destinaciju. Poznata je po prelijepim pješčanim plažama, koraljnim grebenima, granitnim otočićima te ljubaznim i gostoljubivim stanovnicima. Često se Sejšeli spominju kao raj na Zemlji jer se njihove plaže smatraju najljepšim na svijetu, djelomično i zbog toga što se na njima nalaze nevjerojatne vrste ptica i biljaka za koje se smatra da su nadživjele milijune godina. Interesantan je podatak da je od deset svjetskih najljepših plaža njih čak sedam smješteno na Sejšelima.

Raj za sve ljubitelje ronjenja i istraživanja podmorja

Arhipelag od spomenutih 115 otoka nudi nevjerojatno iskustvo pod morem. Za sve one koji su ljubitelji dugog ronjenja i istraživanja grebena, ribljih vrsta i flore ovo će biti destinacija u koju će se zaljubiti na prvu. Sejšeli nude čitav spektar ribolovnih uzbuđenja i izvanredno podvodno okruženje granitnih i koraljnih otoka.

Priroda pod UNESCO-vom zaštitom

Glavni grad Sejšela, Victoria, smješten je na najvećem otoku Mahé, na kojem živi 90 posto ukupnog broja stanovnika. Ujedno je to najmanji glavni grad na svijetu. Praslin, drugi najveći otok ovog arhipelaga, najpoznatiji je zbog Vallee de Mai, prirodnog rezervata koji čini šuma endemskih palmi Coco de Mer, a park je danas pod zaštitom UNESCO-a. U rezervatu obitavaju i jedinstvene vrste ptica (endemske papige kao što je sejšelska crna papiga), sisavaca, školjkaša i puževa. Sejšeli su bogati prirodnim ljepotama, čemu svjedoči i Aldabra, drugi po veličini atol na svijetu, također pod zaštitom UNESCO-a. Pod strogim je režimom jer posjeduje jedinstvenu floru i faunu. Naime na njemu obitava preko 152.000 divovskih kornjača i najvažnije je mjesto na kojem golema želva polaže svoja jaja.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Od svibnja do rujna
Valuta Vremenska razlika
Sejšelska rupija (SCR) do +3 sata
Jezik
Engleski, Francuski
Viza za državljane Hrvatske
Ne
COVID-19
Prije polaska potrebno je ispuniti elektroničku izjavu “Health Travel Authorization” na linku.

Naši migovi – Sejšeli

  • Doživite prirodni park na otoku Praslin, koji je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a i ima mnoge endemske vrste. Pronađite jedinstveni morski kokos “coco de mer”, koji dozrijeva 30 godina. Poseban je i zato jer skoro u potpunosti podsjeća na ženske obline.

  • Jedrenje po kristalnom moru između sejšelskih otoka će u vama probuditi zvjezdani osjećaj.

  • Istražite otočić La Digue, gdje se nalazi nacionalni park s lijepim tirkiznim uvalama i tipičnim kamenim skulpturama.