Putovanje Australija

Zemlja tamo dolje

Australija je otok, država i kontinent u jednom. Država Aboridžina i koala je privlačna prije svega zbog svoje raznolikosti. Otkriva tajanstvene prašume i prostrane pustinje, koje po olujama svijetle u raznolikim bojama. Osjetimo puls kozmopolitskih gradova i savladajmo velike međugradske udaljenosti. Zadišimo u zemlji slobode i na čas se zaustavimo na dugim pješčanim plažama i otkrijmo podvodni svijet na prekrasnom Velikom koraljnom grebenu. Dobrodošli u državu “Aussijevaca”!

Osjetite dodir engleske”

U Australiji voziti ćete se po lijevoj strani ceste i jednostavno komunicirati na službenom engleskom jeziku. Prije nego otputujete u daleku Australiju dobro naučite slavni slengovski pozdrav “G-day, mate” (Dobar dan, prijatelju) s kojim ćete se odmah osjetiti bliže mještanima koji žive “tamo dolje”. Pozdrav ima težinu povijesnih činjenica, kao sjećanje na pionirska vremena kada doseljenici u negostoljubivoj, neprijateljskoj državi jedan bez drugog ne bi mogli preživjeti.

Za dobar tek

U Australiji kušajte klokanovo ili krokodilsko meso i priuštite si omiljene piškote Tim – Tam. Na Novom Zelandu si priuštite tradicionalno i cjenovno prihvatljivo jelo fish and chips u kojemu ćete uživati u svježoj ribi lokalnog ribara.

Australske deve

Istina je da u Australiji pored slavnih tobolčara koala i klokana žive i divlje deve. Deve su donesene u Australiju četrdesetih godina prošlog stoljeća kao prijevozno sredstvo za istraživače, a danas njih više od pola milijuna luta krajolicima.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Od rujna do svibnja (proljeće i ljeto) inače preko cijele godine
Valuta Vremenska razlika
Australski dolar (AUD) do +10,5 sati
Jezik
Engleski
Viza za državljane Hrvatske
Da – više informacija
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za najbolji doživljaj

  • Posjetite svjetski poznati australski simbol Sydney Opera House. Dizajnirana od strane danskog arhitekta, njezin 67 metara visok krov podsjeća na razapeta jedra i pokriva ga više od milijun švedskih pločica.

  • Lutanje kozmopolitskim Melbourneom, nekadašnjimm glavnim gradom Australije i poznatom mjestu teniskog turnira Grand Slam gdje se susreću najbolji tenski igrači.

  • Vožnja po jednoj od najljepših obalnih cesta na svijetu, Velikoj oceanskoj cesti (Great Ocean Road) do čarobnih 12 apostola, kamenih monolita koji se misteriozno dižu iz mora.

  • Šetnja oko 318 metara visoke i oko 4 kilometara duge aboridžinske svete planine Ayers Rock ali Uluru koja se nalazi u srcu Australije. To je najveći kameni monolit na svijetu koji pri zalasku sunca mijenja boje.