Putovanja Izrael

 

Izrael

Doživite ovu posebnu zemlju zvonkog hebrejskog pozdrava »Sha-lom«. Posjetite najsvetije kršćanske krajeve, mjesta u kojima se Isus Krist rodio, živio i djelovao – Betlehem, Nazaret, Galilejsko more, Maslinsku goru ili Zid plača, najsvetije židovsko mjesto za molitvu.

 

 

 

Zanimljivosti:

 

Izraelska država

Izrael je još iz biblijskih vremena kolijevka Hebreja i Židova. Organizacija UN-a 1947. godine državu dijeli na židovsku i arapsku, 1950. godine, najviše zakonodavno tijelo – kneset, svim Židovima priznaje pravo da se usele u tu državu.

 

Među židovskim doseljenicima iz cijelog svijeta velike su socijalne i kulturne razlike, obrazovaniji i bogatiji Ashkenazi dolaze iz Europe, Amerike, Afrike, Australije i ponašaju se zapadnjački. Sefardski Židovi su potomci Židova s Iberskog poluotoka, orijentalni Židovi su porijeklom iz Jemmena, Iraka, Afganistana, Srednje Azije i Irana. Zajednički su im židovski zakoni „kašrut“ ili prehrambeni pravilnik.

 

 

Šabat ili sveta židovska subota

Najzanimljivije je ortodoksne židove promatrati tijekom svetog šabata ili u subotu koja je za njih, najsvetija. Tada im je zabranjeno koristiti električnu struju, auto i vatru. U međuvremenu dok su mladi Izraelci na Zidu plača, najsvetijem mjestu za židovsku vjeru na kojem glasno slave šabat, pjevaju i vesele se, ortodoksni židovi tiho recitiraju Toru i priklanjaju se zidu. Prepoznajemo ih po dugoj crnoj odjeći, plaštevima, bradama i dugim kovrčama na svakoj strani lica. Često se naljute na sve koji na šabat voze automobile i tako krše svetost subote. Zato često u skupinama blokiraju ceste, zaustavljaju aute i viču „Pa šabat je“.

 

 

Makabijada i matkot

Izraelci su veliki sportaši i imaju svoju inačicu olimpijskih igara. Makabijada udružuje makabske klubove iz više od 55 država. Ironično se naziva po jednom od najvećih židovskih boraca, Makabeusu, koji je ukinuo starogrčke Olimpijske igre u Jeruzalemu. Neslužbeni nacionalni sport kako ga rado nazivaju domaćini je igra matkot koju igraju na pješčanim plažama s kratkim drvenim reketima i squash lopticom. Iznimno je omiljen i košarkaški klub Maccabi Tel Aviv, višekratni pobjednik Eurolige.

 

 

Izraelska kuhinja

Izraelska je kuhinja šarolika i zanimljiv spoj ukusnih jela iz različitih dijelova svijeta. Razvijala se pod utjecajem triju vjera i svih stranih država u kojima su Židovi tijekom izbjeglištva živjeli. Bogati stolovi su u Izraelu način života i izraz velikog gostoprimstva.

 

Omiljena su im manja jela, posebno falafli u lepinji (pita) sa hummusom, shoarma – jelo slično kebabu, bagels – okruglo pecivo sa rupom u sredini, premazano jajem, sezamom ili makom, blintzes – male, debele palačinke sa raznim nadjevima. Za gurmane preporučamo ribu Sv. Petra (vrsta pastrve koja pliva u Galilejskom moru). Svježe pripremljene salate jedu pri svakom obroku.

 
 

Najljepši doživljaji – Izrael

 
  • U samo nekoliko sati doživite snježne planinske vrhove i židovsku pustinju, biblijske gradove i kozmopolitski urbani kaos, pješčane plaže i arheološka nalazišta.

  • Jeruzalem, najveći i glavni izraelski grad, nekoć je bio centar svijeta. Još uvijek je jedina prijestolnica sa rekordnih 70 naziva za ljubav.

  • Doživite nevjerojatnu arhitekturu i kulturu – kršćani su izgradili Crkvu Božjeg groba, židovi Zid plača, a muslimani džamiju s Kupolom na Gori.