Kambodža

Srce Indokine

Kambodža je smještena u srcu Indokine. Njezin najveći hram veličanstvenog izgleda, Angkor Wat je majka svih hramova i srce Crvenih carstava, nekoć najmoćnijeg i najvećeg u tom dijelu Azije. Kambodža je danas skromna država koja očarava francuskom dozom u glavnom gradu Phnom Penh, dugim plažama na jugu i ljudima koji žive unatoč sjećanju na strahote nekadašnjeg režima i u sebi skrivaju zarazan optimizam.

Više od polovice populacije su tinejdžeri

Kambodža ima populaciju od oko četrnaest milijuna ljudi, od kojih su više od polovice stanovnika mlađi od petnaest godina. To je posljedica okrutnog režima Pol Pota, vođe Crvenih Kmera, koji je između 1976. i 1979. godine skrivio genocid nad dva milijuna ljudi. Budući da je Kambodža po uspostavi mira bila potpuno uništena, međunarodna zajednica im je ponudila pomoć. Oporavku zemlje pridonijela je i Slovenija koja je u Kambodži osnovala školu pčelarstva te tako slovenske pčele pomažu razvoju poljoprivrede.

Pregovarajte za dobru kupnju

U državama Jugoistočne Azije imate odličnu priliku za provjeru vaših pregovaračkih vještina. Na bazaru i velikim tržnicama potrudite se izboriti za povoljnu cijenu proizvoda od svile, rukotvorina, začina i različitih suvenira. Na taj način ćete kući ponijeti suvenir od velikog značaja.

Za dobar tek

Države Jugoistočne Azije mogu se pohvaliti ogromnim količinama riže, ribe te svježeg voća i povrća, kojima je prilagođena njihova ukusna kuhinja. Razmazite se svježim sokovima ili frapeima koji će biti pripravljeni neposredno pred vašim očima.

Zabranjen dodir

U budističkim zemljama, dodir tuđe glave i pokazivanje stopala smatra se nepodobnim. Iz razloga što se glava smatra najsvetijim, a noge najprljavijim dijelom tijela.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
između studenog i travnja
Valuta Vremenska razlika
Komboški riel (KHR) do +6 sati
Jezik
Kmerski
Viza za državljane Hrvatske
Da – više informacija
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za doživljaj – Kambodža

  • Posjet moćnom hramu Angkor Wat, hramu koji je jedan od svjetskih čuda i simbol Kambodže prikazan na nacionalnoj zastavi.

  • Posjet Kraljevskoj palači u prijestolnici Phnom Penh, koja je poznata po svojim srebrnim pagodama koje teže gotovo šest tona.

  • Vožnja pored ribarskih naselja po najvećem jezeru u Jugoistočnoj Aziji, Tonlé Sap.ožnja pored ribarskih naselja po najvećem jezeru u Jugoistočnoj Aziji, Tonlé Sap.

  • Uživanje u tradicionalnom kambodžanskom plesu Apsara u Siem Reapu u blizini hrana Angkor.