Putovanje Kina

Probuđena velesila

Kina je treća najveća država svijeta koja se jedina može pohvaliti ljudskim djelom vidljivim iz svemira. Prošetajmo se po moćnom Kineskom zidu! Azijska i svjetska velesila je domovina hirovitih careva, bogate kulture, slatkih velikih panda, stroge hijerarhije, borilačke vještine kung fu i radnih ljudi. Vozači tradicionalnih rickshawi mogu nas odvesti na put do Zabranjenog grada, najljepših jezera i najvećeg trga na svijetu. Prepustimo se tradicionalnom tai chiju i zapišimo najljepše putne uspomene na tečaju kaligrafije.

Hong Kong i Macao

Hong Kong u prijevodu znači “mirisna luka”. Svjetski i poslovni centar u obliku poluotoka je luka s kolonijalnom prošlošću koja u sebi skriva harmoniju i proturječje kineskog grada s velikim azijskim i zapadnim elementima. Posjetite mjesto neonskih svjetala! Jugozapadno od Hong Konga se nalazi poluotok Macau, nekadašnja portugalska kolonija, koja još uvijek održava mediteranski stil na kineskoj obali. Zabavimo se u istočnom Las Vegasu i okušajmo sreću u kockarnicama s popularnim pai gow, igrom koja uključuje kineske domine.

Pripremite se na kulinarski lunapark

U zemlji u kojoj je drveni štapić zamijenio klasičan pribor, uživajte u dugi okusa. Kušajte hranu na ulici ili posjetite klasični kineski restoran s crvenim lampijonima i umirujućom abijentalnom kineskom glazbom.

Za dobar tek

Kineska kuhinja je poznata u cijelom svijetu jer se u magičnom woku pripremaju jela popularne kantonske kuhinje, a to su uglavnom slatko kisela jela s različitim umacima. Kušajte rezance s piletinom u slatko kiselom umaku, pekinšku patku, knedle, tipične za sjevernu Kinu, i za kraj pohani sladoled. Japanska kuhinja je zdravija u usporedbi s kineskom, laganija, niskokalorična i sastoji se samo od svježih namirnica, posebno riba i morskih plodova.

Skrovište dinosaura

U kineskom gradu Zhoucheng se nalazi najveće nalazište dinosaura na svijetu. Arheolozi su u obližnjoj špilji otkrili gotovo 20 metara velikog hadrosaurusa, vjerojatno jednog od najvećih pronađenih fosila životinja.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Proljeće ili jesen
Valuta Vremenska razlika
Kineski juan (CNY) do +7 sati
Jezik
Mandarinski (i mnogi dijalekti)
Viza za državljane Hrvatske
Da – više informacija
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za doživljaj – Kina

  • Šetnja po simbolu kineske veličanstvenosti, više od 6000 kilometara dugog Kineskog zida. Više od 2800 godina zid je štitio Kinu od neprijatelja i odvajao ju od ostatka svijeta. Kineski zid je jedina građevina na zemlji koja je vidljiva iz svemira.

  • Posjet Zabranjenom gradu, carskoj palači u Pekingu, gdje su 700 godina vladale carske dinastije Juan, Ming i Quing. Grad je jedan od najbolje sačuvanih kulturno povijesnih kompleksa u Kini sa više od 800 zgrada.

  • Šalica čaja u poznatoj šangajskoj kući čaja Hu Xin Ting, do koje vodi most sa devet zavoja te na taj način sprječava zle duhove da izađu van.

  • Vožnja po 800 metara dugim i s tim najdužim stepenicama na svijetu u zapanjujućem Hong Kongu.