Madagaskar

Jedinstveni otok

Ovaj čarobni otok još nazivaju i osmim kontinentom zbog njegove veličine te jedinstvene flore i faune. Nalazi se u zapadnom dijelu Indijskog oceana. Njegova prošlost seže 1500 godina unatrag, a povezana je s naseljavanjem stanovništva iz jugoistočne Azije te afričkog kontinenta.

Vratite se u prvobitne načine života

U zemljama trećeg svijeta, gdje je ugodan život prije iznimka nego pravilo otkrijte prvobitan način življenja koji još uvijek postoji. Jednostavne kuće napravljenje od blata, jedan prostor za više obitelji i suživot s domaćim životinjama nas podsjećaju kako jednostavne stvari mogu lako biti nečija svakodnevica. Neka vam nasmijana djeca, koja uživaju u igranju s kamenjem, a ne sa najsuvremenijim robotskim igračkama, odaju najveću tajnu, pozitivizam za cijeli život.

Za dobar tek

Gastronomija ovog otoka razvila se pod utjecajima Arapa, Indijaca, Kineza i Francuza. S obzirom da su prvi naseljenici Madagaskara bili iz daleke Azije, malgaška kuhinja bazira se na riži. Uz rižu se jedu prilozi, od kojeg je jedan mesni prilog, a to je često meso zebua – madagaskarsko govedo, a ostali prilozi su od raznog povrća. Na meniju možete pronaći i neobične te karakteristične ribe baš za određeno područje. Sva jela su posebno začinjena jer je Madagaskar domovina velikog broja svjetski poznatih začina.

Postoji puno slastica na Madagaskaru, od jednostavnih (od bananinog kruha) do čokoladnih moussova. Ne nedostaje ni zanimljivog tropskog voća. Među pićima je češći crni čaj od kave, a na raspolaganju su vam i svježi voćni sokovi te različita slatka pića. Možete kušati i lokalno pivo „Tri konja“ (Three Horses Beer) te različite vrste ruma.

Zanimljivo

Otok Madagaskar je na malgaškom jeziku Madagasikara. Madagascar ili Madagaskar nije originalnog porijekla, nego su ga popularizirali Europljani u Srednjem vijeku. Prvi put se ime Madagascar spominje u memoarima Marka Pola u 15. stoljeću, gdje on pogrešno prevodi ime. Marco Polo pisao je o “velikom crvenom otoku” koji navodno leži blizu obale Afrike. U kasnijim godinama, Polo je otok preimenovao u “Madagascar”, vjerojatno misleći na Mogadishu (preveo je riječ “luka” (Mogadishu) kao “Madageiscar”), no nitko ga nije ispravio i ime je ostalo.

Lemuri i druga madagaskarska čuda

Madagaskar je dom za osamdeset posto svjetske populacije životinja i biljaka koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje na svijetu.

Ambohimanga

Ambohimanga ili kraljevski brijeg nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a udaljen je dvadesetak kilometara od glavnoga grada. Za stanovnike Madagaskara ovo je sveto mjesto.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
od svibnja do listopada
Valuta Vremenska razlika
Malagasy ariary (MGA) + 1 sat
Jezik
malgaški i francuski, manji broj populacije govori i engleski jezik
Viza za državljane Hrvatske
Da – više podataka
Obavezna cijepljenja
Da

Savjeti za doživljaj – Madagaskar

  • Avenija baobaba i kamene šume. Tsingy de Bemaraha je najveći prirodni rezervat Madagaskara, a nalazi se 200 km sjeverno od grada Morondrava. Jedinstven prirodni fenomen – kamene šume krase taj rezervat. U blizini Morondrave nalazi se i popularna turistička atrakcija – Avenija baobaba. Baobab je nacionalni simbol Madagaskara, a riječ je o stablu neobičnog oblika koji može narasti do 30 metara u visinu, te 8 metara u širinu.

  • Morske radosti – ako ste se nakanili kupati, sunčati i roniti – za tu će vam svrhu poslužiti cjelokupna obala Madagaskara. Duge pješčane plaže i kristalno-plavo more vas očekuju.Posjet gradu Gondar, gradu dvoraca i bivšoj etiopijskoj prijestolnici iz 17. stoljeća. Okružen planinama leži na 2.200 metara nadmorske visine.

  • Posjet Antananarivu. Razgledajte kulturne i prirodne ljepote glavnoga grada Madagaskara. Na raspolaganju vam je kraljičina palača Rova, tržnica Andravoahangy te jezero Lac Anosy u okolici grada.

  • Posjet Ambohimangi ili kraljevskom brijegu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a udaljen je dvadesetak kilometara od glavnoga grada. Za stanovnike Madagaskara ovo je sveto mjesto.