Putovanje Novi Zeland

Zemlja neustrašivih ratnika i čiste prirode

Novi Zeland, otočni australski susjed je zemlja prvobitnih stanovnika Maora koji strancima rado pokažu svoj jezik, država ragbija i spektakularne prirode. Prema Maorima Novi Zeland se naziva Državom dugog bijelog oblaka te se dva otoka mogu pohvaliti pješčanim plažama, zadivljujućim planinama, fjordovima, slikovitim ledenjacima, vulkanima, gejzirima, bajkovitim jezerima i netaknutim šumama. Pažljivo promatrajmo pticu kivi koja živi samo na Novom Zelandu i približimo se stadima ovaca koje uživaju na ispaši na prostranim novozelandskim pašnjacima.

Osjetite dodir engleske”

Na Novom Zelandu voziti ćete se po lijevoj strani ceste i jednostavno komunicirati na službenom engleskom jeziku.

Slavne maorske tetovaže

U pacifičkim kulturama tetoviranju se pridaje velika važnost jer se ljudska duhovna sila prikazuje upravo preko tetovaže. Maorski ratnici su se prije bitke po licu mazali uljem, kasnije su si tamne spirale i uzorke tetovirali na obraze. Tako je nastao svjetki poznati uzorak, pod nazivom „ta moko“. Tetovaža na obrazu muškaraca je značila visoki položaj i postignuće na bojištu, dok su žene imale male tetovaže na bradama, a ponekad su tamnile i usne. Moko je danas popularan motiv kod nekih novozelandskih igrača ragbija, ali i slavnih zvijezda kao što je Robbie Williams.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Od listopada do travnja
Valuta Vremenska razlika
Novozelandski dolar (NZD) do +11 sati
Jezik
Engleski
Viza za državljane Hrvatske
Ne
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za najbolji doživljaj

  • Prekrasan pogled na Pacifik sa 328 metara visokog nebeskog tornja u Aucklandu, najvećem gradu na Novom Zelandu koji se također zove i gradom jedara jer svaki osmi stanovnik ima svoju jedrilicu.

  • Doživljaj mjesta Rotorue, kolijevke gdje još uvijek živi maorska kultura i živahne vulkanske te termalne pojave.

  • Vožnja sa skyline gondolom u Queenstown, grad na Južnom otoku gdje se snimala filmska uspješnica Gospodar prstenova.

  • Predah na udaljenom otočju Fidži, rajskom kutku usred južnog Pacifika i otkrivanje šarenog podvodnog svijeta.