Putovanja Albanija


Albanija

 

Zatvorena od vanjskih utjecaja, Albanija je oduvijek brižno skrivala svoj tajanstveni duh i divlju prirodu. Zemlja orlova vas poziva u prelijepe prirodne parkove, među planinske vrhove i kristalna jezera. Tradicionalni albanski specijaliteti su kao hrana za bogove, a plaže raj na zemlji. Posjetite Albaniju dok još uvijek nema turističke gužve.

   

Zračna luka: Tirana

Trajanje leta: otprilike 1.30 h

Vremenska razlika: /

Dokumenti za putovanje: važeća putovnica ili osobna iskaznica (za hrvatske državljane).

ODLAZNA LUKA: Ljubljana


Zašto u Albaniju?

Albanija se može pohvaliti s više od 400 km obale, čiji se dio proteže uz toplo Jonsko more, a dio pripada Jadranskom moru. Ljubazni domaćini imaju propisanu gostoljubivost kao obvezu prema posjetiteljima, što im nalaže drevni zakon »kanun«.

 

Albanija je zemlja bajkovite i razvedene obale, nevjerojatne povijesti i tradicije te rajskih divljih plaža idealnih za ljetovanje.

 

Zemlja orlova je pravi doživljaj kontrasta. Zamislite stado ovaca i sjajni Mercedes koji zajednički dijele staru cestu koja vodi od tradicionalnog sela do mondenih hotela na pješčanim plažama.

 

Albanska gastronomija spaja najbolje mediteranske i balkanske recepte.

 

Albanija je jedna od najtolerantnijih religijskih zemalja na svijetu, gdje muslimani, pravoslavci i katolici žive skladno u zajedništvu.

   

Najljepši doživljaji:

  • Odmaranje na šljunčano-pješčanim plažama u okolici modernih ljetovališta Drača (Durres) i Vlore.

  • Ručak u starom albanskom selu, u kojem se čini kao da je vrijeme stalo.

  • Razgledavanje Tirane, jedne od najuzbudljivijih europskih prijestolnica, koja se razvija brzinom svijetlosti.

  • Pridružite se domaćinima na čašicu slavnog albanskog konjaka Skenderbeg, nazvan po legendarnom europskom heroju koji je naš kontinent obranio od Turaka.

 

 

Ljetovališta:

 

DRAČ/DURRES

Drač je smješten na manjem poluotoku na obali Jadranskog mora. Kao drugi po veličini grad i najveća albanska luka, rado je posjećen zbog dugih, šljunčano-pješčanih plaža. Nekoć je bio grčka kolonija, a u kasnije su ga naseljavala razna plemena i narodi. Posjetom arheološkim nalazištima i obilaskom spomenika, dobit ćete uvid u šaroliku prošlost ove zemlje. Danas je Drač u svijetu poznat prije svega zbog prekrasnog pijeska i toplog mora.

 

 

PREPORUČUJEMO IZLETE U ALBANIJI:

 

ZA ZVUCIMA LIRE U APOLLONIU

Pogled na ruševine drevne Apollonie koji osvaja. Nekoć veličanstveno kulturno i umjetničko središte, svoj najveći procvat doživio je u vrijeme Rimljana. Još uvijek se osjeća mekoća i profinjenost tog grada. U 3 st. je bio uništen potresom i preplavljen rijekom, ali usprkos tome, ostaje jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta na tom području. Apolon će vas ispuniti svjetlošću pa ćete njegovu Apolloniu napustiti s lijepim dojmovima.

BERAT, GRAD TISUĆE PROZORA

Nevjerojatan muzej pod lijepim nebom… Srednjovjekovni grad Berat, koji se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine, jedan je od najljepših i najslikovitijih gradova u Albaniji. Veći dio grada je izgrađen na terasama strmih brežuljaka iznad rijeke Osum, s jedinstvenim zgradama i značajnom otomanskom arhitekturom. Razgledati ćemo glavne znamenitosti: tvrđavu i zidine iz 13 st., obrambeni zid, vrata i toranj te crkvu. Po želji, degustacija lokalnih jela u restoranu. U nastavku, razgledati ćemo staru gradsku jezgru Mangalem s brojnim povijesnim spomenicima kao što su džamija i most.

DRAČ, GRAD UŽITAKA I BURNE PROŠLOSTI

Najveći albanski grad koji se nalazi u predgrađu Tirane, izgrađen je na području nekadašnje grčke kolonije Epidamnost odnosno prijašnjeg Dyrarchiona. Osnovali su ga korintski Grci, a postao je najvažnije trgovačko središte. Šetnja kroz ostatke antičkog grada, razgled venecijanskog tornja i bizantskih zidina. Najveća posebnog grada je amfiteatar iz 2 st. koji je povezan s dva najveća rimska cara – Trajanom i Hadrijanom. Unutar teatra se nalazi prekrasna bizantinska crkva. Slijedi razgled arheološkog muzeja. Slobodno vrijeme za ručak, a za kraj, šetnja uz more do znamenite zgrade »Sky« s koje ćemo uživati u panorami grada Drač.

OHRID

Posjetiti ćemo znameniti makedonski biser koji je zbog svoje bogate kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Ohrid će vas zasigurno osvojiti. Razgledati ćemo luku, staru čaršiju, sv. Kliment, Klimentovo sveučilište, Samuelovu tvrđavu, antički amfiteatar, galeriju ikona i znamenitu crkvu Sv. Sofije s prekrasnim bizantinskim freskama. Za kraj, po želji ćete moći uživati u vožnji brodom po jezeru.

TIRANA I KRUJA

Ovo je jedan od najomiljenijih izleta ljubitelja povijesti. Razgledati ćemo sadašnji glavni grad Tiranu kao i nekadašnji – Kruja. Tirana je mladi grad prepun suprotnosti kojeg čini spoj raznih kultura i tradicija, moderne arhitekture i kozmopolitske atmosfere. Razgledati ćemo Skenderbegov trg s kipom heroja Skenderbega, toranj, operu i nacionalnu knjižnicu, Ethem Begovu džamiju.. Slijedi vožnja do Kruje, grada koji je u 15 stoljeću bio glavni grad Albanije. Usko je povezan s nacionalnim herojom Skenderbegom koji je 25 godina uspješno pružao otpor Turcima. Ručak po želji, nakon čega ćemo razgledati Skenderbergov muzej i mauzolej. Za kraj, vrijeme ćemo provesti u cjenkanju u šarolikim trgovinama i suvenirnicama.

Sve ponude Albanija