Austrija

Zemlja elegancije i kraljevske glazbe

Austrija je zemlja alpske pokrajine, kraljevske glazbe, nadahnjujuće arhitekture, elegancije i gostoljubivosti, bečke kave, Sacher torte i Mozartovih melodija. Inače, Austrijanci imaju 500-godišnju tradiciju ispijanja kave i poznaju najmanje 18 načina pripreme kave.

Beč

Beč je glavni i najveći grad Austrije, smješten na obali Dunava. Najveći simbol Beča je veličanstvena katedrala sv. Stjepana smještena u centru grada, u čijoj se blizini nalaze bečka državna opera,  Kärntner Straße – najfrekventnija pješačka zona Austrije, brojni poznati hotel, kavane i slastičarnice. U posljednje vrijeme, Beč je razvio i bogati noćni život u ugostiteljskim četvrtima, umjetničkim galerijama, noćnim klubovima i jazz barovima.

Salzburg

Salzburg je nakon Beča, Graza i Linza, četvrti najveći grad u Austriji, smješten na obalama rijeke Salzach i okružen alpskim planinama. Ime je dobio po okolnim rudnicima soli, a poznat je kao grad barokne arhitekture te rodni grad poznatog skladatelja Wolfgang Amadeus Mozarta. Salzburg je grad kulture s nevjerojatnih 4000 događanja godišnje. Najpoznatiji festival je ‘Salzburger Festspiele’ kada se održavaju brojne predstave, koncerti i opere. Neke od najpoznatijih znamenitosti su Mozartova rodna kuća, tvrđava Hohensalzburg, dvorac Mirabell i vrtovi, palača Hellbrunn.

Popularne destinacije u Austriji

Naši migovi – BEČ

  • Barokna palača Belvedere s početka 18. stoljeća, izgrađena za princa Eugena Savoja, puna ukrašenih dvorana i prekrasnih slika,

  • Gotička romanička katedrala Sv. Štefan na središnjem trgu, ponos i prepoznatljiv simbol grada,

  • neogotička gradska vijećnica Rathaus s velikim dvorištem gdje je popularni božićni sajam,

  • veličanstvena carska palača Hofburg s vanjskim i unutarnjim namještajem izražava moć i veličanstvo monarhije,

  • Palača Schönbrunn, do 1918. godine rezidencija habsburgovaca s prekrasnim vrtovima,

  • muzeji poput Leopolda sa zbirkama Schielea, Klimta, Kokoschke i drugih i Muzej suvremene umjetnosti Mumok,

  • čokoladna Sacher torta, još danas pečena prema receptu majstora Sachera iz Bečkog dvora.