Putovanja Engleska

ENGLESKA – zemlja kraljevske obitelji i tradicije

Engleska je duboko prožeta poviješću i tradicijom, zadivljujuća je tapiserija drevne baštine i suvremene privlačnosti. Smještena unutar Britanskog otočja, može se pohvaliti raznolikim krajolikom koji se kreće od užurbanih gradova do slikovitih sela, te jedinstvenom mješavinom kultura koje su stoljećima oblikovale njezin identitet. Glavni grad,London, oličenje je kozmopolitanskog života. To je grad u kojem se prošlost susreće sa sadašnjošću, sa svjetski poznatim znamenitostima kao što su kultni Big Ben, Londonski toranj, Buckinghamska palača i Britanski muzej. Rijeka Temza teče kroz grad, pripovijedajući priče o prošlim vremenima. Iza Londona, Engleska se otvara u zemlju zadivljujućih krajolika. Cotswolds, sa svojim neobičnim selima i valovitim brežuljcima, prikazuje ruralnu ljepotu u svom najboljem izdanju. Lake District osvaja svojim mirnim jezerima, veličanstvenim planinama i romantičnim nadahnućem pjesnika Williama Wordswortha. Razvedena obala Cornwalla mami surfere i ljubitelje plaža, dok veličanstvene litice Dovera izazivaju strahopoštovanje. Ljubitelji povijesti mogu se vratiti u prošlost u Stonehengeu, tajanstvenom prapovijesnom spomeniku koji i dalje intrigira arheologe i posjetitelje. Sveučilišni grad Oxford nudi uvid u znanstvene aktivnosti kroz svoje povijesne fakultete i knjižnice. Engleska je sinonim za nogomet, a strast prema sportu duboko je u srcu njezinih ljudi. Engleska Premier liga privlači navijače iz cijeloga svijeta, a prisustvovanje utakmici na jednom od legendarnih stadiona poput Old Trafforda ili Anfielda iskustvo je kao nijedno drugo. Kulinarski užici očekuju vas i u Engleskoj. Od klasične ribe i krumpirića uz more do utješnog zagrljaja tradicionalnog nedjeljnog pečenja, gastronomija ove zemlje odraz je njezine raznolike kulture. Počastite svoje okusne pupoljke divnim nizom čajeva, kolačića i sendviča tijekom tradicionalnog engleskog poslijepodnevnog čaja. Toplina i šarm Engleza doprinose privlačnosti ove veličanstvene zemlje. Njihova ljubav prema čekanju u redu, umijeću pristojnog razgovora i dobroj šalici čaja bitan su dio engleskog načina života. U biti, Engleska vas poziva da putujete kroz vrijeme, istražite njezine mnogostrane krajolike, prigrlite njezinu kulturu i uživate u njezinoj jedinstvenoj mješavini povijesnog i suvremenog. To je mjesto gdje svaki kutak ima priču za ispričati i ostavlja neizbrisiv trag u svakoj duši koja krasi njegove obale.

Engleska je prepuna nevjerojatnih destinacija koje vrijedi posjetiti. Evo nekoliko izbora:

London: Posjetite Buckinghamsku palaču, British Museum, Tower of London i šetajte kroz Hyde Park. Ne propustite West End za kazališne predstave ili šarenilo ulica poput Notting Hilla i Camden Marketa.

Stonehenge: Ovaj misteriozni kameni krug jedan je od najpoznatijih svjetskih arheoloških nalazišta.

Oxford i Cambridge: Istaknute sveučilišne gradske četvrti s prekrasnim arhitektonskim čudesima.

Jurassic Coast: UNESCO-ova svjetska baština s prekrasnim pejzažima, stijenama i skrivenim uvalama.

Lake District: Očaravajuće jezero i planinski pejzaži savršeni za planinarenje, vožnju biciklom ili jednostavno uživanje u prirodi.

Windsor Castle: Najstarija i najveća stalno naseljena utvrda na svijetu te službena rezidencija kraljevske obitelji.

Ovo su samo neke od brojnih nevjerojatnih destinacija koje Engleska nudi.

Svaki kutak ove zemlje krije svoju posebnost i bogatu povijest koja će vas očarati.