Putovanja Dvorci Loire

 

DOLINA LOIRE

Dolina Loire, koja se često naziva “Vrt Francuske”, poznata je po svojim slikovitim krajolicima, povijesnim selima, vinogradima, a posebno svojim veličanstvenim dvorcima. Dolina Loire, smještena u središnjoj Francuskoj, mjesto je UNESCO-ve svjetske baštine i popularno turističko odredište. Istraživanje doline Loire omogućuje posjetiteljima da urone u francusku povijest, arhitekturu i kulturu dok uživaju u prekrasnim krajolicima i vrhunskoj kuhinji regije. Svaki dvorac ima svoj jedinstveni arhitektonski stil i povijesni značaj, neki od najznačajnijih dvoraca u dolini Loire su:

   

Château de Chambord:

Ovo je jedan od najvećih i najpoznatijih dvoraca u dolini Loire. Poznat je po svojoj prepoznatljivoj francuskoj renesansnoj arhitekturi, a izgrađen je tijekom 16. stoljeća.

 

Château de Chenonceau:

Ovaj elegantni dvorac izgrađen je iznad rijeke Cher i često se naziva “Ženski dvorac” zbog povezanosti s istaknutim ženama kroz povijest. Ima prekrasne vrtove i bogatu povijest.

 

Château de Villandry:

poznat po svojim zapanjujućim formalnim vrtovima, Villandry je vrhunski primjer renesansne arhitekture. Vrtovi su pomno dizajnirani i održavani, sa zamršenim uzorcima i raznolikim cvijećem i povrćem.

 

Château de Azay-le-Rideau:

Smješten na otoku u rijeci Indre, ovaj dvorac je cijenjen zbog svoje skladne mješavine francuskog srednjovjekovnog i renesansnog stila.

 

Château de Blois:

Kraljevski dvorac s mješavinom arhitektonskih stilova, uključujući gotiku, renesansu i klasiku. Bio je rezidencija nekoliko francuskih kraljeva i ima bogatu povijest.

 

Château de Amboise:

poznat po svom strateškom položaju uz rijeku Loire, ovaj dvorac nudi impresivan pogled i ima povijesne veze s Leonardom da Vincijem.

 

Château de Saumur:

Smješten na brežuljku s pogledom na grad Saumur, ovaj dvorac nudi spoj srednjovjekovne i renesansne arhitekture i u njemu se nalazi Muzej dekorativne umjetnosti.

 

Zašto posjetiti dolinu Loire:

Dvorci Loire Doživjeti očaravajuće dvorce i slikovite krajolike, uroniti u bogatu francusku povijest, prošetati svjetski poznatim vinogradima te okusiti vrhunska vina i prepustiti se kulinarskim užicima i još mnogo više možete ostvariti putovanjem u srce Francuske – Dolinu LOIRE!