Putovanja Normandija i Bretanja

 


 

NORMANDIJA & BRETANJA

NORMANDIJA (Normandie) i BRETANJA (Bretagne) dvije su izuzetne regije na sjeverozapadu Francuske, a svaka nudi jedinstvenu mješavinu bogate baštine, zadivljujuće kulture i izvrsne gastronomije. Ove regije mame putnike svojim slikovitim krajolicima, povijesnim mjestima, kulinarskim užicima i dubokim osjećajem za tradiciju.Obje se regije mogu pohvaliti zadivljujućom baštinom koja se otkriva kroz njihovu arhitekturu, drevne gradove i značajne znamenitosti, a jedna od njih je svakako:MONT SAINT-MICHEL, kultno mjesto UNESCO-ve svjetske baštine, čudo je srednjovjekovne arhitekture smješteno u Normandiji. Ova opatija smještena na stjenovitom otoku, okružena plimnim vodama, svjedočanstvo je ljudske domišljatosti i zanatskog umijeća.

Normandija je uz Mont Saint-Michel poznata i po ključnoj ulozi koju je odigrala u Drugom svjetskom ratu osobito zadivljujučim plažama za iskrcavanje na Dan D te impresivno američko groblje na plaži Omaha, na kojima se odaje počast hrabrosti i žrtvi vojnika.

U Bretanji, drevni zidinama utvrđeni grad Saint-Malo je dragulj koji odražava pomorsku baštinu regije. Njegove utvrđene zidine i povijesna arhitektura vraćaju posjetitelje u prošlost, pružajući pogled u njegovu pustolovnu prošlost. Osim toga, kamenje koje stoji u Carnacu i mistična šuma Brocéliande, za koju se vjeruje da je legendarno mjesto radnje priča o kralju Arthuru, doprinose kulturnoj privlačnosti Bretanje.

GURMANSKI UŽITCI

Normandija i Bretanja kulinarski su rajevi, poznati po svojim gastronomskim užicima. Normandija je poznata po proizvodima na bazi jabuke, uključujući jabukovaču, kalvados (rakiju od jabuke) i deserte na bazi jabuke poput tarte aux pommes. Ljubitelji morskih plodova uživat će u svježem ulovu regije, osobito u kamenicama i dagnjama. U Bretanji su palačinke i galettes glavna gastronomska jela. Ove tanke palačinke od heljdinog brašna poslužuju se s nizom slanih ili slatkih nadjeva. Plodovi mora, zahvaljujući obalnom položaju regije, istaknuta su značajka, a jela poput moules marinières (dagnje u umaku od bijelog vina) se moraju probati.KRAJOLIK

Normandija i Bretanja mogu se pohvaliti slikovitim krajolicima koji variraju od surovih obala i šarmantnih ribarskih sela do bujnog zelenog krajolika i vijugavih rijeka. Dramatične litice Étretata u Normandiji pružaju prekrasan pogled na La Manche, dok je krševita obala ružičastog granita u Bretanji, sa svojim neobičnim formacijama ružičastih stijena pravo čudo prirode. Slikoviti krajolik Normandije, prošaran voćnjacima jabuka i neobičnim kućicama, idilično je mjesto za bijeg u mir, dok razvedena obala Bretanje i pješčane plaže pružaju mogućnosti za ležerne šetnje i okrepljujuća planinarenja.ZAŠTO POSJETITI NORMANDIJU I BRETANJU:

Normandija i Bretanja mame putnike koji traže raznoliko i obogaćujuće iskustvo. Mješavina povijesnog značaja, slikovite ljepote, jedinstvene gastronomije i živahne kulture čine ove regije zadivljujućom destinacijom. Bilo da istražujete drevne dvorce, uživate u izvrsnim lokalnim delicijama, svjedočite prirodnim čudima koja izazivaju strahopoštovanje ili uranjate u lokalni način života, Normandija i Bretanja nude autentično i obogaćujuće putovanje koje ostavlja trajan dojam u srcima i umovima posjetitelja. Ove regije predstavljaju suštinu francuskog nasljeđa i kulture, pružajući priliku da se pronikne u dušu zemlje u kojoj tradicija i modernost harmonično koegzistiraju.