Putovanje Normandija

Normandija ima toliko toga puno za ponuditi. Označava ju iznimno bogata povijest, živopisna sela, dojmljivi dvorci i prekrasne crkve te jedna od najpoznatijih francuskih turističkih znamenitosti – znameniti Mont Saint-Michel. Ljubitelji prirode će uživati zbog prirodnih ljepota obalnih područja, vapnenačkih stijena i zelenih dolina.

 

 

Atraktivni gradovi i turistička odredišta:

 

HONFLEUR

Sa slikovitom lukom na ušću Seine, gradić Honfleur je jedan od najzanimljivijih gradova Normandije. Ukrašen kamenim ulicama i raznobojnim kućama oko stare gradske luke, bio je inspiracija mnogim slikarima impresionistima. Neke od nazanimljivijih atrakcija ovog gradića su Pomorski muzej u kojem možete saznati sve oko povijesti pomorstva, brodogradnje i ribolova te Crkva Sainte-Catherine.

 

 

MONT SAINT-MICHEL

Mont Saint-Michel je jedinstven, prekrasan gradić-samostan smješten na hridi između kopna i oceana. Najposjećenije je spomeničko mjesto u Francuskoj imenovano UNESCO-vom Svjetskom kulturnom baštinom. Vrh Mont Saint-Michela se nalazi samo 350 koraka od veličanstvene Opatije Crkve odnosno romaničkog svetišta. S opatijske terase posjetitelji mogu uživati u veličanstvenom pogledu na zaljev.

 
 

Putovanje Bretanja

Bretanja je regija istraživača. Njegova divlja, dramatična obala, srednjovjekovni gradovi i guste šume, čine ju regijom izvanredne prirode. Ovo je zemlja bogate prošlosti, ponosne tradicije i kulinarskog bogatstva.

 

 

Atraktivni gradovi i turistička odredišta:

 

SAINT-MALO

Saint-Malo nazivaju “granitna tvrđava” zbog kamenih zidina s kojih se pruža veličanstven pogled na plaže i otočiće Bretanje. Grad je prepun starih, zavojitih ulica s luksuznim buticima i restoranima poznatim po morskim specijalitetima.

 

 

RENNES

Grad Rennes, glovni grad Bretanje, grad je povijesti i umjetnosti. Krasi ga slikoviti centar, a neke od najznačajnijih atrakcija su zgrada Parlamenta, palača Saint-Georges I crkva Saint Germain.

 

 

BAYEUX

Povijesni gradić Bayeaux, smješten u blizini obale Atlantika, značajan je zbog tapiserije Bayeaux, remek djela srednjovjekovne umjetnosti, koji prikazuje osvjajanje Engleske od Williama osvajača. Zbog svoje kulturne vrijednosti, nalazi se na poipsu UNESCO-ve baštine. Prikazuje 58 različitih scena koje prikazuju 623 slike, 759 životinja i 37 zgrada i brodova. Osim ovog muzeja, vrlo zanimljiva atrakcija je Katedrala Notre-Dame, jedna od najljepših normantsko-gotičkih crkvi.

 

 

PLAŽA OMAHA

Plaža Omaha je legendarna normandijska plaža gdje su se u 2. svjetskom ratu na „dan D” iskrcavali saveznički vojnici. Danas se ovdje nalazi američko groblje Saint Laurent s 9.386 bijelih mramornih križeva na 70 hektara zelene površine.

 

 

CAEN

Caen je glavni grad Donje Normandije, čije su veličanstvene crkve unatoč velikim razaranjima tijekom Drugog svjetskog rata uspješno očuvane. Najveća atrakcija je dvorac Château de Caen, jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda u zapadnom dijelu Europe. Memorijalni centar Caen govori o Drugom svjetskom ratu, danu D i bitci u Normandiji.

 

 

ROUEN

Rouen je srednjovjekovni grad kamenih ulica i lijepih, drvenih kućica, prepun gotičkih crkvi pa se često naziva i „grad sa sto zvonika“. Posjetite impresivnu katedralu prekrasne fasade, astronomski sat u središtu grada i trg Vieux Marché na kojem je spaljena Ivana Orleanska.

 

 

GIVERNY

Nezaobilazna stanica proputovanja po Normandiji je svakako Giverny, slikovito selo netaknute prirode, sa šarmantnom kućom i čudesnim vrtovima slavnog slikara Claude Moneta. Maštovita igra svjetla, vode i cvijeća inspiracija je serije slika „Les Nymphées“ (lopoči), a nadahnuti opisi lopoča na vodi, grmova rascvalog gloga i stabala jabuke u cvatu pisac Marcel Proust pretočio je u svoje čuveno djelo „U potrazi za izgubljenim vremenom“..