Putovanje Poljska

Država srčanih i hrabrih ljudi

Poljska je zemlja burne povijesti uspona i padova, srdačnih i hrabrih ljudi, ambicioznog urbanog napretka i slikovitih tradicija na selu. Poljaci imaju 17 dobitnika Nobelove nagrade. Marie Curie Sklodowska bila je prva i jedina Nobelova dobitnica nagrade u dva znanstvena područja i prva profesorica na pariškom sveučilištu Sorbonni.

Varšava

Varšava, grad na rijeci Visli, glavni je i najveći grad Poljske. To je moderan grad te veliki poslovni i kulturni centar. Jedna je od najzelenijih europskih metropola s bogatom ponudom mjesta za noćne izlaske, kao i prekrasnim starim gradom. Varšava je spoj različitih stilova arhitekture od gotike, čelika do modernog stakla. Grad ima bogatu gastronomsku ponudu i nudi mnoštvo sadržaja za zabavu. U Starom gradu možete vidjeti povijesni muzej Varšave, muzej književnosti Adama Mickiewicza, itd. Kraljevska palača u Varšavi danas je galerija s portretima poljskih kraljeva. U Poljskoj su jako popularni tematski restorani, pa biste tamo mogli zateći konobare odjevene u japanske ogrtače, škotske kiltove i slično.

Krakov

Krakov je grad u južnoj Poljskoj. Važan kulturni, gospodarski, turistički i komunikacijski centar. To je kraljevski grad uz rijeku Vislu s bogatom poviješću. Zidine gotičkih crkvi, samostani, dvorci i trgovi pričaju o nekadašnjem plemićkom blještavilu ovog grada. Povijesna gradska jezgra je od 1978. uvrštena u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Krakovska stara gradska jezgra ima mnogo kulturno-povijesnih spomenika iz raznih stilova i razdoblja gradske povijesti. Na glavnom trgu nalazi se gotička Bazilika sv. Marije s poznatim oltarom Veita Stossa. Trg je okružen kućama u nizu i bogatijim rezidencijama, a u sredini se nalazi renesansna cehovska građevina Sukiennice s brojnim trgovinama i Nacionalnom umjetničkom galerijom. U katedrali sv. Stanislava i Vaclava su pokopani poljski kraljevi i mnogi ugledni Poljaci. Stari rudnik Wieliczka nalazi se u okolici grada te je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.