Putovanje Rusija

Zemlja golemih prostranstava

Rusija je zemlja golemih prostranstava, niskih temperatura i snijega, krzna, matrjoški, carskog duha i željezne vlasti, glamura i siromaštva, autentične slavenske duše i velikih umjetnika, urbanih mjesta i ruralnih blaga. Rusija je najveća zemlja na svijetu s najvećim Kaspijskim i najdubljim Bajkalskim jezerom, s najnižom izmjerenom temperaturom – 71 stupnjeva i obalom uz jedanaest mora. St. Peterburg je bivši carski glavni grad, poznat po romantičnim bijelim noćima i umjetnosti. Trans-sibirska željeznica povezuje europsku Rusiju s Dalekim Istokom i prelazi 8 vremenskih zona.

Moskva

Moskva je glavni i najveći grad Rusije, a ime je dobila po istoimenoj rijeci na kojoj leži. Značajan je politički, ekonomski, kulturni, financijski centar Rusije i svijeta. Grad su proslavili bogata prošlost, umjetnička blaga te arhitektonska umijeća. Tijekom povijesti grad je služio kao glavni grad nizu država. U Moskvi se nalazi poznati Moskovski kremlj, drevna tvrđava danas rezidencija predsjednika Ruske Federacije. Rusija je zemlja kontrasta pa ćete tako putujući Rusijom vidjeti tundre i stepe, doline i visoka gorja te ledenjake i pustinje. Zahvaljujući svojem položaju između Istoka i Zapada, odnosno Azije i Europe, prirodnih osobitosti, veličine i burne povijesti, stvorena je zemlja koja već stoljećima očarava sve posjetitelje.

St Peterburg

Sankt Peterburg je grad smješten na rijeci Nevi na vrhu Finskog zaljeva na Baltičkom moru. Nastao je početkom 18. stoljeća, a danas je 4. najveći grad u Europi. Grad je podijeljen rijekama i potocima na desetke otočića. Danas je značajno europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru. U gradu se nalazi muzej Ermitaž koji predstavlja najveću umjetničku galeriju u svijetu. Uvršten je pod zaštitu UNESCO-a zbog brojnih očuvanih palača u baroknom i neoklasicističkom stilu. Jedna od najljepših zanimljivosti koje možete doživjeti su tzv. Bijele noći, razdoblje od kraja svibnja do početka lipnja kada potpuni mrak skoro posve izostaje, a ulične se svjetiljke ne pale.

Popularne destinacije u Rusiji

Naši migovi – MOSKVA

  • Kazalište Boljšoj je kazališna, operna i baletna kuća u središtu Moskve, smatrana jednom od najstarijih, najboljih i najvažnijih opernih i baletnih kuća na svijetu,

  • izgrađen 1539. godine, Crveni trg s površinom od 300 x 70 m smatra se jednim od najvećih na svijetu,

  • crkva na Crvenom trgu nekad je bila najviša zgrada u Moskvi. Na početku se katedrala sastojala od 8 bočnih crkvica, smještene oko glavne, svaka s različito oblikovanim zvonicima i kupolama. Ideja je bila da će sve izgledati poput plamena koji se diže u nebo. Još uvijek se smatra jednom od najposjećenijih crkava u Europi.

  • Lenjinov mauzolej, djelo Alekseja Shchuseva, na zapadnom dijelu Crvenog trga s balzamiranim Lenjinom,

  • Ulica Arbat u Starom Gradu jedna je od najstarijih. Smatra se najprestižnijim mjestom u 18. stoljeću, kasnije se smatrala ulicom plemstva i umjetnika, ali danas je to velika turistička atrakcija.