Putovanja Skandinavija i Island

Zemlje netaknute prirode

Skandinavija je pokrajina netaknute prirode, šuma, fjordova, slapova, jezera, krajolika, metal glazbe, mitologije, ponoćnog sunca na Nordkappu, tradicionalnih lofotskih otoka, suhog bakalara, sobova, lova i Vikinga. Fjordovi su svjetski poznate doline netaknutih krajolika. Visoki slapovi i usamljene kuće vode nas u Vikinško doba. Island je zemlja prirodnih čuda – gejzira, rijeka, slapova, dubokih jezera i zelenih ravnica, ribolova, brojnih ptica i čak 13 Djeda Mrazova. U 9. st. Island su naselili Vikinzi iz Norveške, iako su najprije tamo živjeli keltski redovnici. Vikinzi su bili ti koji su osnovali prvo naselje Reykjavik, što u prijevodu znači zaljev Magle. Unatoč blizini Danske i Norveške, islandski jezik ostaje jedinstven. Stoljećima se nije značajno promijenio i stoga ostaje vrlo blizu izvornom jeziku.

Danska – Kopenhagen

Kopenhagen je glavni i najveći grad najstarijeg kraljevstva na svijetu. Grad predstavlja političko, gospodarsko i kulturno središte Danske. Neke od najpopularnijih atrakcija u gradu su više od 100 godina star park Tivoli, spomenik Male Sirene, Nyhavn, Stroget, Nacionalni muzej, The Round Tower, dvorci Rosenborg i Kronborg, pivovara Carlsberg, Nacionalni akvarij Danske i grad Christiania. Grad svojim gostima nudi mnoštvo kulturnih sadržaja, otkačene trgovine, odlične restorane i bogatu klupsku scenu.

Norveška – Oslo

Oslo je glavni grad Norveške koji se nalazi na rubu istoimenog fjorda. Posjetitelje iz godine u godinu privlači bogatom kulturnom ponudom i idiličnom prirodom koja ga okružuje. Neke od top atrakcija u Oslu su park Vigeland, mjesto gdje turisti dolaze pogledati skulpture poznatog norveškog kipara Dustava Vigelanda. Muzej vikinških brodova sadrži neke od najbolje očuvanih brodova iz doba Vikinga te je odlično mjesto ukoliko želite saznati više o Vikinzima, njihovoj kulturi i običajima. Zgrada Opere pruža prekasan pogled na Oslo i fjordove te predstavlja simbol Osla.

Švedska – Stockholm

Stockholm je glavni grad Švedske smješten na 14 otoka zbog čega ga zovu i Venecijom sjevera. Grad nudi oko 100 različitih muzeja, a znamenitosti mu potječu od 13. stoljeća, pa sve do onih iz 21. stoljeća napravljenih od leda. U Stockholmu ćete vidjeti mnoštvo parkova i zelenila, posvuda prisutnu vodu, mnogo svjetla i šarena pročelja. U Gamla Stanu, odnosno povijesnoj jezgri nalazi se najveći dio znamenitosti. Festival Midsommar je švedska i stockholmska tradicija vezana uz proslavu najduljeg dana u godini. Slavi se na vikend najbliži 24. lipnju te grad pretvara u veliku pozornicu, na kojoj se slavi, pjeva, pleše i dobro zabavlja.

Finska – Helsinki

Helsinki je glavni i najveći grad Finske smješten na obali Finskog zaljeva. Helsinki ili bijeli grad je najljepši ukoliko ga posjećujete zimi. Grad ima brojne znamenite građevine u neoklasicističkom stilu. Najpoznatija je luteranska katedrala, a ne smijete izostaviti ni pravoslavnu katedralu Uspenski. Vrijedi posjetiti i muzej dizajna kao i muzej suvremene umjetnosti. Na otoku ispred Helsinkija smjestila se tvrđava Soumenlinna koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Island – Reykjavik

Reykjavik je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Island smješten na jugozapadnoj obali otoka. Viking Arnarson je grad nazvao Reykjavik (magloviti zaljev) po pari koja se uzdizala iz vrućih izvora. Neke od znamenitosti koje vrijedi istaknuti su zgrada islandskog parlamenta, luteranska katedrala Hallgrimskirkja te jezero Tjörnin u samom centru grada. Od kulturnih znamenitosti svakako treba spomenuti Nacionalni muzej, povijesni gradski muzej na otvorenom te zgrade Islandskog sveučilišta.

Popularne destinacije Skandinavija i Island