Putovanja Škotska i Irska


Putovanje Škotska

Škotska je zemlja zeleno-plavih obzora, svježine, romantike i misterije, šarenih kiltova, ponosnog srca, srednjovjekovnih gradova i nevjerojatnih vremenskih kontrasta.

Edinburgh

Edinburgh je glavni grad Škotske koji ujedinjuje staro i moderno u jedinstvenu škotsku atmosferu. Šetajući ulicama Edinburgha dobiti ćete najbolji utisak o mjestu. Neke od znamenitosti koje vrijedi posjetiti su Edinburgh Castle, Royal Edinburgh Military Tattoo – vojnički glazbeni spektakl, Arthur’s seat predstavlja uzvisinu s koje se pruža prekrasan pogled na grad. Royal Yacht Britannia je najbolja atrakcija posjetitelja Škotske gdje možete doživjeti kakav je bio život na krovu plutajuće palače koja već više od 40 godina služi kraljevskoj obitelji. National Museum of Scotland prikazuje raznolikosti prirodnog svijeta, svjetske kulture, znanosti i tehnologije, umjetnosti, škotske kulture itd. Old Town je najstariji dio Edinburgha koji datire još iz srednjeg vijeka. Edinburgh ima 37 muzeja, tako da ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Grad je idealno mjesto za ljubitelje hrane. Na raspolaganju vam je širok izbor restorana – od brze hrane do restorana s Michelinovim zvjezdicama. Škoti su ljubitelji pečene hrane pa tako možete uživati u pizzi, hamburgerima, krvavicama, itd. Škotska je zemlja whisky-a stoga toplo preporučujemo posjet barem jednoj destilani.

 
 

Putovanje Irska

Irska je zemlja sa više od 40 nijansi zelene, meke trave i visokih stijena, mora i slikovitih sela, tajanstvene magle i šuma, šarenih gradova, dupina, glazbe i plesa, opuštenosti, piva i pubova. Divlji Atlantik svake godine donosi oluju na obale Cork i Kerry. Najslikovitiju divlju obalu sa stotinama prekrasnih pješčanih plaža na jugozapadu Irske kreiraju valovi i vjetrovi. Istočna Irska sa strmim liticama Wicklow Mountains pravi je raj.

Dublin

Na istočnoj obali Irske smjestio se Dublin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn nadjenuli stari Vikinzi, a znači ‘crni bazen’. Dublin je danas prijestolnica ‘keltskog tigra’ i sjedište europske high-tech industrije: Microsoft, Intel, HP i Google samo su neki koji su izabrali Irsku za svoje sjedište. Neke od znamenitosti su zgrada pošte, za koju biste prije rekli da je sjedište neke političke institucije te Spire of Dublin, obelisk podignut 2003. Godine. Zatim je tu i Custom House, odnosno zgrada bivše carinarnice te brojni mostovi, od kojih je najpoznatiji Liffey Bridge, u narodu znan kao Ha’penny Bridge. Na južnoj strani grada nalaze se: Katedrala sv. Patrika, nastala još u 12. stoljeću, najveća je crkva u Irskoj. Tu je i katedrala Christ Church, uz sv. Patrika najstarija dublinska crkva povezana gotičkim ‘mostom’. Ne smijete propustiti ni novi-stari Dublinski dvorac, najpoznatije irsko sveučilište Trinity College, pravi znanstveni kampus, Bank of Ireland, prva zgrada na svijetu ciljano sagrađena za dvodomni parlament, a danas je sjedište nacionalne banke. Ulice Henry i Grafton su glavne gradske shopping ulice. Ukoliko ste željni zabave slobodno se uputite u najveseliji dio grada koji je prepun irskih pubova. Oliver St John Gogarty, Quay’s Bar i The Temple Bar samo su neki od njih, a u njima možete probati originalni Guinness ili Jameson i poslušati tradicionalnu irsku glazbu.