Putovanje Slovenija

Zemlja snježnih brežuljaka i zelenih dolina

Slovenija je zemlja u srcu Europe, mala i raznolika, prirodno, kulturno i umjetnički bogata. To je zemlja snježnih brežuljaka i zelenih dolina, krških špilja, glacijalnih jezera i dolina, ugodnih mjesta i autentičnih sela. Postojnska jama je najposjećenija špilja u Europi. Ima 20 km hodnika, galerija i dvorana. Njezin slavni stanovnik je Proteus – čovječja ribica. Nacionalni park Triglav jedno je od najstarijih zaštićenih prirodnih područja u Europi.

Ljubljana

Ljubljana je glavni grad Slovenije, a smještena je na rijeci Ljubljanici. U centru grada nalazi se Prešernov trg koji je prepoznatljiv po franjevačkoj crkvi Marijina Uznesenja te Prešernovu spomeniku. To je odlična pozicija za razgledavanje okolnih zgrada te najpopularnijeg i najljepšeg gradskog mosta – Tromostovja. S druge strane rijeke Ljubljanice nalaze se Filipov dvorac i Kresija. U staroj gradskoj jezgri se nalazi Gradska vijećnica iz 18. stoljeća, kao i mramorna Robbova fontana koja predstavljatri rijeke: Savu, Krku i Ljubljanicu. Osim Mestnog trga u Ljubljani se još nalaze Gornji trg te Stari trg na kojem se nalazi Stiški dvorac, a danas je u njemu smještena Glazbena akademija, crkva sv. Jakova, kao i Deželni dvorac. Ljubljanski grad srednjovjekovni je dvorac na brdu iznad centra Ljubljane. Za zabavu su vam na raspolaganju bivši samostan u kojem se često odvijaju brojni koncerti, dvorana Tivoli te razni kafići, klubovi i slično.

Naši migovi – LJUBLJANA

  • Ljubljanski dvorac – srednjovjekovna utvrda s najljepšim pogledom na grad,

  • starogradska jezgra s Gradskom vijećnicom, fontana F. Robbe,

  • tržnica i kafići u blizini Ljubljanice,

  • putevi Jože Plečnika s najvećim arhitektonskim kreacijama u gradu – arkadama na trgu, Tromostovje, Čevljarski most, Križanke, Stadion Bežigrad, crkva Sv. Mihaela na Baru, groblje Žale, crkva Sv. Frančiška u Šiškoj,

  • s brodom po Ljubljanici.