Putovanja Bilbao

Zapanjujuća arhitektura, izvrsna gastronomska scena i zadivljujući krajolici nedaleko od centra grada: Bilbao je jedno od najvećih blaga Baskije.

 

 

Primamljiva arhitektura

Najznačajnija atrakcija ovog grada, smještena na obali rijeke Nervión, odigrala je ključnu ulogu u preobrazbi ovog nekadašnjeg industrijskog grada. Više od dva stoljeća nakon što je projektiran od strane kanadsko-američkog arhitekte Frank Gehry, Guggenheim muzej moderne i suvremene umjetnosti osvaja mnogobrojne posjetitelje. U njegovoj blizini se nalazi i atraktivni most koji je dizajnirao Santiago Calatrava i kulturno središte. Grad posjeduje i povijesne ljepote kao što su neo-barokni teatar, art nouveau željeznička postaja i nekoliko spektakularnih katedrala.

 

Prirodne ljepote

Smješten na sjeveru Španjolske, Bilbao je okružen brežuljcima i prekrasnom obalom nedaleko od grada. Parkovi i trgovi naslanjaju se na gradsku jezgru uključujući i Parque de Doña Casilda de Iturrizar sa svojim stazama i ukrasnim ribnjakom, dok šetnice uz obalu pružaju lijepi panoramski pogled na gradski pejzaž. Visine Artxande nude još impresivnije poglede do kojeg ćete najlakše doći gondolom.

 

Baskijska kuhinja

Gastronomska scena u Bilbau pobuđuje maštu. Ovdje ćete pronaći Michelin restorane, pintxo barove i dugogodišnje obiteljske restorane koje nude različitu ponudu baskijske kuhinje. Kamene uličice starog grada nude beskrajne mogućnosti, bilo da se radi o restoranima na trgu Plaza Nueva ili u zanimljivoj tržnici Mercado de la Ribera. Opustite se i uživajte u privlačnim kafićima i brojnim vinskim barovima.

 

Vibrirajuća kultura

Baskijska kultura je poprimila mnoge oblike ovog grada na obali. Zanimljivi muzeji poput Euskal Museoa i Arkeologi Museo sa svojim zbirkama drevnih baskijskih rezbarija, srednjovjekovnih blaga i svakodnevnih pomagala pomoraca, obrtnika i zemljoposjednika, pružaju uvid u prošla vremena. Baskijski duh izvodi umjetnost u Palači Euskalduna i mnogim gradskim, glazbenim pozzornicama. Naravno, ne možemo ne spomenuti Stadion San Mamés koji predstavlja simbol baskijskog ponosa cijele regije.

 
 

Što posjetiti u okolici Bilbao:

 

1.GUERNICA

U gradu koji predstavlja baskijski simbol slobode, nalazi se nekadašnji Parlament Baskije i drvo hrasta gdje su u prošlosti baskijski vođe donosili najvažnije odluke. Za svijet je Guernica poznata po nacističkom bombardiranju 1937. g. kada je ubijeno 1.600 nedužnih civila. Picasso je u znak sjećanja na ovu strašnu tragediju naslikao poznato djelo Guernica koje je izloženo u Madridu

 

 

2. HOUNDARRIBIA

Slikovito povijesno mjesto i nekadašnje piratsko “gnijezdo” sa srednjovjekovnom utvrdom.

 

 

3. BIARRITZ

Ekskluzivno ljetovalište koje je u prošlosti magnetski privlačio mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo: Napoleon III, Gary Cooper, Frank Sinatra…

 

 

4. VITORIA

Glavni grad Baskije, dobitnik nagrade “Zelena prijestolnica Europe 2012 godine” čiji počeci starog dijela grada datiraju iz vizigotskih vremena. Neke od najvažnijih atrakcija su: gotička katedrala sv. Marije iz 14. st. čuva vrijedna djela Rubensa i Van Dycka, srednjovjekovne zidine, Plaza de la Virgen Blanca, Arquillos, Plaza Espana, Ajuria Enea – sjedište baskijske autonomne vlade.

 

 

5. LA RIOJA

Dobrodošli u svijet vina! Pokrajina La Rioja je poznata po vinogradima i proizvodnji izvanrednih vina.

 

 

     
Bilbao (izvor: inspirationdelavie.com)
Bilbao (izvor: inspirationdelavie.com)
Guggenheimov muzej (izvor: inspirationdelavie.com)