Ljetovanje Sjeverni Cipar

Sjeverni Cipar

 

Legenda kaže da je na obali Cipra iz morske pjene stasala Afrodita, božica ljepote i ljubavi koja još uvijek bdije iznad utvrde Saint Hilarion s čijeg se vidikovca pruža lijep pogled. Taj je prizor toliko nadahnuo Walta Disneya da je po njegovom obliku nacrtao dom Snjeguljice, moderne Afrodite. Zbog dugih pješčanih plaža, romantičnih gradića i sela, izvrsne hrane i gostoljubivih domaćina, Cipar sjaji kao pravi sredozemni biser.

   

Ljetovališta: Kirenija i Famagusta

Zračna luka: Ercan

Trajanje leta: približno 4 h (tehničko međuslijetanje u zračnoj luci Antalya)

Vremenska razlika: +1 h

Dokumenti za putovanje: još 6 mjeseci važeća putovnica (za hrvatske državljane).

ODLAZNA LUKA: Ljubljana


Zašto na Sjeverni Cipar?

Kalos irthade ili dobrodošli na Cipar, otok čiji stanovnici su nadaleko poznati po svojoj ljubaznosti, gostoljubivosti, velikodušnosti i ljubavi prema svojoj obitelji.

 

Svoj zasluženi odmor provedite na dugim, pješčanim plažama, uz tirkizno more i na ugodnim temperaturama.

 

Ako posjetite Afroditinu stijenu, legenda kaže da ćete plivanjem oko nje pomladiti svoj duh i tijelo.

 

Doživite svakodnevna poslijepodneva na Cipru koja čine glasni i veseli razgovori u ugodnim, malim gostionicama uz ukusnu mediteransku hranu.

 

Jedini grad koji je podijeljen na dva dijela, nalazi se upravo na ovom otoku. Nikozija je grad koji sjeverni Cipar zelenom linijom odvaja od južnog Cipra koji pripada plavo-bijeloj grčkoj zastavi.

   

Najljepši doživljaji:

  • Na bogatu povijest Cipra su utjecali brojni narodi. Njihove zaklade danas možete razgledati u brojnim muzejima.

  • Posjetite nacionalni park poluotoka Karpas na kojem žive divlji magarci.

  • Nikozija ima čak pet graničnih prijelaza. Prijeđite barem jedan i saznajte priče o južnom Cipru.

 

 

Ljetovališta:

 

KIRENIJA

Kirenija je romantični gradić smješten na sjevernoj strani otoka. Najznačajnija znamenitost je bizantinska tvrđava s koje se pruža spektakularan pogled na staru luku. U zagrljaju planinskog lanca, svoj odmor možete provesti istražujući lijepe gradske ulice, uživati u odličnoj ponudi restorana i odmarati na netaknutim plažama.

 

FAMAGUSTA

Famagusta je čarobni srednjovjekovni gradić okružen zidinama, nekoć jedna od najbogatijih sredozemnih luka, a danas jedno od najposjećenijih područja na otoku. Osvojiti će vas znamenitostima kao što su Othellov toranj, brojne palače i veličanstvena katedrala kao i dugim pješčanim plažama i kristalno čistim morem.

 

 

PREPORUČUJEMO IZLETE NA CIPRU:

 

NIKOZIJA – JEDINA PODIJELJENA PRIJESTOLNICA NA SVIJETU

Izlet u grad koji prikazuje dvije različite kulture – dva moćna carstva. U gradu jedinstvene ljepote i značaja, razgledati ćemo crkve/džamije, živahne tržnice, kavane i taverne sa slasnom, lokalnom hranom. Slobodno vrijeme. Mogućnost odlaska do granice, zelene linije koja grad razdvaja na grčki i turski dio. U cijenu su uključene ulaznice za muzej.

POLUOTOK KARPAS

Posjetite najljepše područje sjevernog dijela Cipra! Odlazak do ribarskog naselja Bogat gdje ćete imati priliku čuti priču u Sv. Filonu. Nakon kraće stanke i ručka u taverni, slijedi vožnja do sela Dipkarpaz, jednog od rijetkih mjesta u kojem zajedno, u slozi žive turski i grčki stanovnici. Posjet samostanu Apostola Andrije, a zatim kupanje na jednoj od prekrasnih plaža. U cijenu izleta su uključene ulaznice za muzej i ručak.

FAMAGUSTA

Famagusta je povijesno važan grad kojeg okružuju venecijanske zidine. Razgled Othellovog stupa iz 12 st. i nekoć katedrale, a danas džamije Sv. Nikolaja. Saznati ćete zašto Famagustu nazivaju gradom duhova i razgledati obližnji arheološki park Salamis. U cijenu izleta su uključene ulaznice za muzej i ručak.

CIPARSKA NOĆ

Odlazak na Ciparsku noć u selo Bellapais. Uživanje u tradicionalnim jelima/mezama uz zvukove tradicionalne glazbe i nastup trbušnih plesačica.

MINI KRSTARENJE

Prepustite se plovidbi do zapadnog dijela Cipra, od plaže Escape do istočnog dijela obale, Acapulca. Usputno stajanje radi osvježenja i ručka. Dan ćemo provesti opušteno i u dobrom društvu. U cijenu je uk-ljučen ručak.