Privatnost i kolačići

Što su kolačići i kako djeluju?

Kolačići (eng. Cookies) su male datoteke koje se spremaju na korisničke uređaje kada posjećujete web stranicu. Sadrže različite podatke koje web stranica čita kada je ponovno posjetite. Koriste ih većina modernih web stranica. Pohrana im je pod potpunom kontrolom korisnika jer može ograničiti ili onemogućiti kolačiće u pregledniku koji korisnik koristi. Kolačiće koristi većina web stranica jer pružaju prikladan način za održavanje svježeg i relevantnog sadržaja u skladu s interesima i preferencijama web korisnika. Na temelju statistike prometa web stranica, koju također pružaju kolačići, upravitelji web stranica mogu procijeniti učinkovitost dizajna web stranice, kao i važnost vrste i broja oglasa koje nude korisnicima na svojim web stranicama.

Kolačići sami po sebi nisu štetni, ne sadrže viruse ili bilo koji drugi zloćudni kod.

Zakonsko ograničavanje kolačića prvenstveno je rezultat zlouporabe tehnologije praćenja od strane korisnika kolačića i time kršenja internetske privatnosti.Vrste kolačića

1. Neophodni i iskustveni kolačići:

Kolačići mogu imati vrlo različite sastojke. Dobri sastojci kolačića su korisni za posjetitelje, posebno za nesmetano pregledavanje stranica, za rezervacije, za dodavanje ponuda u “Moj izbor” i slične zadatke na web stranici. Takvi kolačići omogućuju upotrebu potrebnih komponenti za pravilno funkcioniranje web mjesta. Bez ovih kolačića, usluge koje želite koristiti na ovoj web stranici ne bi pravilno funkcionirale (npr. rezervacija, postupak kupnje, …) i stoga su apsolutno neophodne za pravilno funkcioniranje web stranice. Ovi kolačići ne prikupljaju podatke putem kojih možemo identificirati korisnika.


2. Funkcionalni kolačići:

Služe za anonimno nadgledanje posjeta web stranice i neizravno koriste krajnjim posjetiteljima jer pružaju uvid u to koji sadržaji na web stranici posjetitelje zanimaju i na temelju povratnih informacija mogu web stranicu približiti čitateljima sa zanimljivijim sadržajem. Takvi kolačići, koji se nazivaju i funkcionalni kolačići, omogućuju web mjestu da pamti neke od vaših postavki i izbora (npr. Korisničko ime, jezik, regiju) i pružaju napredne, personalizirane značajke.


3. Oglašivački kolačići:

Oni bilježe podatke o vašim mrežnim aktivnostima. Ove vrste kolačića najčešće se koriste u oglašavačkim i društvenim mrežama kako bi vam prikazali oglase koji bi vas mogli zanimati. Također mogu ograničiti ponavljanje oglasa ili izmjeriti učinkovitost kampanja.Onemogućavanje kolačića u preglednicima

 

Većina web preglednika automatski prihvaća kolačiće. Kolačiće možete isključiti u bilo kojem trenutku u postavkama preglednika. Pojedinosti o postavkama kolačića mogu se naći u donjim vezama do najčešće korištenih preglednika. Odaberite web preglednik koji koristite i kliknite vezu:

 

Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer 7 i 8

Microsoft Edge

Apple Safari