Armenija

Zemlja bogate povijesti

Armenija je najstarija kršćanska zemlja na svijetu. Najzaslužniji za širenje kršćanstva bio je Grgur Prosvjetitelj koji je tu religiju u zemlju donio prije no što ju je i Rim prihvatio. Osjećamo se slobodno dok promatramo moćno Kavkasko gorje i jedno od najviših slatkovodnih jezera u svijetu – Sevan. Krećemo na put, u potragu za umjetničkim djelima u armenskoj prijestolnici – Erevanu. A popiti ćemo i koju čašicu svjetski poznatog konjaka. Zatim nas put vodi do malenog gradića – Dilijan. Ovaj popularni spa&resort gradić još od milja zovu i „Mala Švicarska“, a poznat je i po svojim lječilištima. Tijekom posjete nekolicini samostana, Noravank će nam sigurno dugo ostati u sjećanju. Svojom ljepotom cvijeta među crvenim stijenama.

Blagdan vodenih mjehurića

Vardavar je armenski praznik koji se slavi svake godine u srpnju. Toga dana svi se polijevaju vodom ili gađaju vodenim balonima što sugerira na poganski ritual čišćenja.

Za dobar tek

Armenska kuhinja poznata je po mezi (armenskoj salati), tolmi (mesu punjenog voćem) i iahmajunu (zapečenom tijestu s mesom, povrćem i začinima).

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Proljeće i jesen
ValutaVremenska razlika
Armenski dram (AMD)do +3 sati
Jezik
Armenski
Viza za državljane Hrvatske
Ne
Obavezna cijepljenja
Ne

Savjeti za doživljaj – Armenija

  • Uspon na “Grad Dilijan – zbog svojih predivnih planinskih krajolika, slikovitih ulica, odmarališta i lječilišta zovu ga još i „Mala Švicarska“.

  • Degustacije svjetski poznatog konjaka Ararat u glavnome gradu Erevanu – jednom od najstarijih armenskih kozmopilitskih gradova.

  • Razgledavanje armenskog Vatikana – Ečmijadzin. To je sjedište patrijarha Armenske pravoslavne crkve i istoimene katedrale. Ondje se nalazi i istoimeni muzej koji čuva brojne povijesne i dragocijene rukopise.

  • Jezero Sevan, sa svojih 2000m nadmorske visine, nalazi se na listi najviših slatkovodnih jezera na svijetu.