Ljetovanje Samos


Otok Samos, Grčka

Samos je najzeleniji grčki otok Egejskog mora. Zbog odlične pozicije između Atene i Izmira, omiljena je destinacija zbog blizine Grčke i Turske. Neka vas očara njegov slikovit krajolik i netaknuta priroda!

 

Ljetovališta: Pitagorion, Potokaki, Glicorisa Bay, Mikali, grad Samos, Kokkari, Ireon, Kerveli

Susjedni otoci (dostupni s brodom): Patmos, Ikarija

Zračna luka: Samos

Trajanje leta: približno 2.10 h

Vremenska razlika: + 1 h

Dokumenti za putovanje: važeća putovnica ili osobna iskaznica (za hrvatske državljane).

ODLAZNA LUKA: Ljubljana


Zašto na Samos?

 

Otok Samos je poznat i kao “otok divljih orhideja” koje rastu među ostalim zelenim raslinjem i mirisnim ružama. Nazivaju ga i “otok znanosti”. Bio je dom mnogobrojnih starogrčkih filozova među kojima je i slavni Pitagora. Svoju naklonjenost prema uživanju i stvaranju prijateljstva, grci su naslijedili od antičkog filozofa Epikur kojem je Samos također pružio svoj dom. Na Samosu ćete pronaći prekrasne plaže u zagrljaju zelenih borova koji stvaraju prirodni hlad.

Sve ponude Samos
 

Najljepši doživljaji:

 
  • Zeleni otok Samos istražite tijekom trekkinga koji će započeti u blizini Karlovassija i nastaviti kroz prekrasnu prirodu do lijepih slapova i jezera Potomami koji će vam pružiti pravo osvježenje.

  • Posjetite Eupalinos tunel, Herin hram i staru antičku luku, lokacije koje se nalaze na popisu Unesco-ve baštine.

  • Saznajte priče o grčkoj božici, zaštitnici doma i obitelji koja je ukrala srce vrhovnom bogu.

  • Razgledajte jednu od najvećih povijesnih znamenitosti otoka, Pitagorinu špilju u kojoj je nekoć boravio veliki i slavni grčki filozof Pitagora.

  • Osvježite se u mirnom zaljevu nedaleko ljetovališta Kokkari, na plaži Lemonakia, koja će vam pružiti mogućnost opuštenog odmora u ugodnom hladu ispod borova.


Ljetovališta:

 

PITAGORION

Najznačajniji grad na otoku i grad najpoznatijeg matematičara Pitagore je smješten na jugoistočnom dijelu Samosa. Stara luka, Herin hram i Eupalinos tunel iz antičkog razdoblja, vrijedna je ostavština koja se nalazi na popisu UNESCO-ve baštine. Pitagorion kao najveća i najljepša luka na otoku pruža ugodan boravak svim ljubiteljima plovnih objekata, od ribarskih čamaca do modernih jahti, dok se uz obalu pruža lijepa, široka i uvijek živahna promenada.

 

SAMOS

Glavni grad Samos se nalazi na istočnoj strani otoka. Krase ga bijele kuće sa crvenim krovovima od cigle, koje se postepeno spuštaju pre- ma moru gdje ćete pronaći brojne, manje plaže. Najpopularniji dio grada je svakako živahna promenada s brojnim lokalima, tavernama i trgovinama.

 

KOKKARI

Nekoć ribarsko selo, danas je najpopularnije ljetovalište na sjeveru otoka. Na jednoj strani poluotoka se nalazi stara grčka luka u kojoj se još uvijek grade tradicionalni brodovi, dok se na drugoj strani proteže duga, šljunčana plaža gdje ćete pronaći male, grčke taverne koje će vas očarati s ponudom morskih specijaliteta. Osim kupanja u kristalno čistom moru, Kokkari ima ponudu brojnih aktivnih sportova u vodi pa je tako omiljena destinacija za surfere.

 

IREON

Ireon je slikovito ribarsko naselje s brojnim pješčanim i šljunčanim plažama. Omiljena je destinacija ljubitelja ribljih specijaliteta koji se poslužuju u šarmantnim tavernama uz more. Vrhunac dobre zabave ćete doživjeti tijekom trodnevnog festivala koji privlači veliki broj posjetitelja.

 

KERVELI

Ako za svoj odmor odaberete ljetovalište Kerveli koje je smješteno u manjem zaljevu i okruženo lijepom, netaknutom prirodom, moći ćete uživati u divnim mirisima mediteranskog raslinja i kupanju u kristalno, čistom moru. Kerveli je savršen izbor za mirniji odmor.

 
 

PREPORUČUJEMO IZLETE NA OTOKU SAMOS:

 

IZLET PO OTOKU

Otkrijmo skrivene kutke zelenog Samosa! Obići ćemo hram boginje Here, jedan od najvažnijih svetišta antičkog Samosa. Slijedi razgled Eupalinos tunela, koji je izgrađen u 6. st pr. Kr. za potrebe opskrbe glavnog grada sa sviježom vodom. Otprilike 2 km od sela Koumaradei, nalazi se Megali Panagia, jedan od najbogatijih i najljepših samostana na otoku iz 16. st. posvećenih apostolima Petru i Ivanu. U Koumaradei ćete razgledati jedinstvene primjerke izrađene od keramike. Put ćemo nastaviti do planinskog sela Platanos gdje će biti vremena za ručak u tradicionalnoj grčkoj taverni. Obići ćemo muzej vina, a izlet privesti kraju šetnjom ili obilaskom taverne u lučkom mjestu Kokkari.

 

PIKNIK NA BRODU

Iz Pitagoriona ćemo zaploviti prema prekrasnoj plaži Klima. Zaustaviti ćemo se u blizini plaže i zaplivati u kristalno čistom moru. Slijedi plovidba do plaže Megali Lakka na istoku otoka, piknik i uživanje na suncu. Zadnji skok u more kod plaže Sideras, a prilikom povratka u luku nazdraviti ćemo čašicom ouza!

 

TURSKA – EFEZ

Zašto ne bi tijekom ljetovanja obišli čak dvije države koje povijest usko povezuje? Polazak iz luke prema zapadnoj obali Turske i dolazak u mjesto Kusadasi nakon sat vremena plovidbe. Obilazak jednog od najvažnijih i najposjećenijih antičkih arheoloških pronalazišta, mjesto Efez – muzej na otvorenom. Razgled brojnih antičkih ostataka kao što su Artemidino svetište, jedno od sedam čuda antičkog svijeta, Odeon, Celzijeva knjižnica … Nakon ručka, povratak u Kusadasi i slobodno vrijeme za kupovinu na živahnoj tržnici.

 

PATMOS, SVETI GRČKI OTOK

U jutarnjim satima ćemo iz luke Pitagorion zaploviti prema otoku Patmos. Obići ćemo samostan Moni Ioannis Theolofos, nekoć moćnu utvrdu protiv gusara, a danas poznati vjerski hram s jednom od najdragocjenijih samostanskih knjižnica na svijetu. S vrha samostana ćemo uživati u prekrasnom pogledu na otok i prelijepe vile koje su izgradili bogati poduzetnici. Na Patmos rado dolaze i brojne filmske zvijezde.