Ljetovanje Santorini

Otok Santorini, Grčka

 

Santorini je raj za romantične duše i inspirativan odmor. Svoj današnji izgled zahvaljuje vulkanskoj erupciji zbog koje je zapadni dio otoka doslovno potonuo u morske dubine. Tako su nastale litice koje se udižu visoko iznad mora. Iako je vulkan otoku ostavio tipičnu tamnu obalu, prelijepu pozadinu sa plavo-bijelim tradicionalnim kućicama s plavim kupolama obožava cijeli svijet. Grčku plavo-bijelu bajku možda ništa ne utjelovljuje ljepše od pogleda na more iz gradića smještenog na rubu kaldere otoka Santorini.

   

Ljetovališta: Kamari, Perissa, Perivolos, Exomitis

Obližnji otoci (dostupni brodom): Naxos, Milos, Ios, Paros, Folegandros, Serifos, Sifnos, Kimolos, Sikinos

Zračna luka: Thira

Trajanje leta: približno 2.15 h

Vremenska razlika: +1 h

Dokumenti za putovanje: važeća putovnica ili osobna iskaznica (za hrvatske državljane).

ODLAZNA LUKA: Ljubljana


 

Zašto na Santorini?

 

Čarobni Santorini, savršen otok za romantične odmore, smješten je u Egejskom moru. Njegova najveća posebnost su prekrasne litice s kojih se pružaju nevjerojatni pogledi na morske horizonte. Lokalni stanovnici su ljubitelji vina. U razgovoru s njima, saznati ćete kako smatraju da obilna grčka gozba nije potpuna bez čaše dobrog vina. Na istočnoj obali otoka se nalaze najljepše i najatraktivnije pješčane, šljunčane i stjenovite plaže. Pravu grčku plavo-bijelu bajku ćete doživjeti nakon pogleda s ruba kaldere i na ulicama idilične Fire i Oie.

 


 

Najljepši doživljaji:

 

Posjetite romantični gradić Oia, uživajte u šetnji među lijepim bijelim kućicama s plavim krovovima i doživite najljepši zalazak sunca. Folegandros je jedan od najprivlačnijih otoka Ciklada koji je uspio zadržati svoju divlju stranu. Zaljubite se u tipičnu cikladsku arhitekturu, skrivene plaže i litice s kojih se pružaju prekrasni pogledi. Neka vas očaraju otoci Naxos, Milos, Ios, Paros…koji pružaju pravi grčki odmor. Pronaći ćete prekrasne plaže, družiti se s ugodnim domaćinima i uživati u čarobnim okusima grčkih specijaliteta. Otok Santorini je idealan za duge šetnje. Krenite iz glavnog grada Fira kojeg od stare luke dijeli 600-tinjak stepenica. Neka to bude rekreativna šetnja prije uživanja na plaži i osvježenja u moru. U večernjim satima prošećite oko kaldere, krenuvši od Fire do prekrasne Oie.

 

 

Ljetovališta:

 

KAMARI

Nekoć malo ribarsko naselje, danas je Kamari ugodno ljetovalište koje se nalazi uz lijepu, pješčanu plažu. U mjestu se nalazi veliki broj taverni i restorana u kojima se poslužuju tradicionalni grčki specijaliteti. Zabavu potražite u brojnim noćnim klubovima u kojima možete plesati do ranih jutarnjih sati.

 

PERISSA

Ljetovalište Perissa je smješteno na sjeveroistočnoj strani otoka Santorini i od glavnog grada Fira udaljeno svega 15 km. Gorje Profitis i stjenovite litice Mesa Vouno područje štite od sjevernih vjetrova, dok se uz obalu proteže jedna od najljepših plaža na otoku s crnim pijeskom i bogatom ponudom sportova u vodi. Ako poželite zabavu, u Perissi ćete pronaći veliki broj barova i taverni s tradicionalnom grčkom kuhinjom.

 

PERIVOLOS

Perivolos je smješten na sjeveroistočnoj strani otoka Santorini, između ljetovališta Perissa i Vlihada, a od glavnog grada Fira je udaljen svega 15 km. Popularno je ljetovalište s dugom, crnom pješčanom plažom, a odličnu atmosferu pružaju brojni barovi i restorani danju i noću.

 

EXOMITIS

Pravi izbor za mirnije ljetovanje, bijeg od turističke vreve i uživanje u bezbrižnom odmoru na plaži.Istoimeno mjestašce i plaža se nalaze na jugoistočnoj obali otoka. Beskonačno duga vulkansko šljunčana plaža nalazi se na 3.5 km, koja se proteže sve od Perisse i završava na rtu Exomitis.

 
 

PREPORUČUJEMO IZLETE NA OTOKU SANTORINI:

 

KRSTARENJE MEĐU VULKANSKIM OTOCIMA I ZALAZAK SUNCA

Plovidba tradicionalnim brodom “King Thiras” do vulkanskog otočića Nea Kameni gdje ćemo razgledati ostatke vulkanske aktivnosti, nakon čega slijedi opuštanje i kupanje u termalnim izvorima vulkanskog otoka Palea Kameni. Nastaviti ćemo do otoka Thirassia i uživati u slobodnom vremenu, kupanju, ručku ili istraživanju otoka i tradicionalnog sela Manolas. Za kraj, otploviti ćemo do poznate Oie s koje se pruža pogled na najljepše zalaske sunca.

   

AKROTIRI I JUG OTOKA

Autobusna vožnja do najviše točke na otoku – Profiti Ilia (550 m), od kuda se pružaju prekrasni pogledi na cijeli Santorini i kalderu. Nakon obilaska kapelice, slijedi vožnja do sela Megalochori i šetnja tradicionalnim ulicama. Nastaviti ćemo do arheološkog centra Akrotiri i vratiti se u prošlost uz stručno vođenje na arheološkom nalazištu. Slobodno vrijeme u Perissi za ručak ili kupanje, nakon čega ćemo posjetiti vinariju u blizini Pirgosa i uživati u kapljici tradicionalnog vina.

   

TRADICIONALNA SELA I ZALAZAKSUNCA U MJESTU OIA

Nakon šetnje zapuštenim selom Mesa Gonia kojeg je uništio potres, nastaviti ćemo do tradicionalnog sela Piros gdje ćemo nakon šetnje uskim seoskim ulicama stići do tvrđave na kraju sela. Na putu prema Oijji, zaustaviti ćemo se u Imerovigliu kako bi uživali u prekrasnom pogledu na kalderu. Izlet će upotpuniti dolazak u romantičnu Oiu, gdje ćemo doživjeti najljepši zalazak sunca na Mediteranu.

   

KRSTARENJE UZ ZALAZAK SUNCA

Uživanje u krstarenju u podnožju Fire, Imerovigli i Oie, uz večeru i očaravajući zalazak sunca.