Putovanja Atena

 
 

Atena

Ako ste velik ljubitelj povijesti tada nikako ne smijete propustiti putovanje u grčku Atenu. Gotovo da ne postoji nijedan grad na svijetu koji ima tako svima poznatu i bogatu povijest. Atena je antički grad koji svake godine privlači velik broj turista zbog svoje jedinstvene povijesti i izvanredne ljepote. Kultura,zanimljive mitološke priče, razni spomenici i priroda ovog glavnog grčkog grada zasigurno će vas ostaviti bez daha.

     

Zanimljivosti:

 

Akropola

Jedinstvena i nezaobilazna atrakcija, savršeni je primjer grčke klasične umjetnosti i arhitekture. Nekada je bila sveto mjesto za podizanje hramova stoga ćete tamo vidjeti hram Partenon i Erehtejon, svečani ulaz Propileje te hram božice Nike.

   

Partenon

Antički je hram posvećen grčkoj božici Ateni no ujedno je i simbol antičke grčke i jedan od najpoznatijih grčkih ali i svjetskih građevina. Nalazi se na atenskoj Akropoli a nastao je u 5.st.pr.kr.

   

Nacionalni vrt

Nalazi se u srcu Atene, u blizini grčkog parlamenta. Veličanstven je park u kojem će uživati svatko no posebno ljubitelji prirode. Nekada poznat pod nazivom „Kraljevski vrt“ kako ga je nazvala kraljica Amalia. Park je nevjerovatno velik te vam pruža priliku da u njemu lutate satima, uživajući u sjenama palmi i pjesmama slavuja. Također tamo ćete naći mali zoološki vrt, dva ribnjaka, igralište i kafić.

   

Plaka

Upoznajte i istražite ljepotu starog grada u Ateni šetajući idiličnim ulicama Plake. Šetajući proći ćete pored prvog grčkog sveučilišta te pored brojnih zanimljivih građevina kao što su pravoslavne crkve i džamije.

   

Syntagma Square

Glavni je trg Atene a na njemu se nalazi grčki Parlament koji je ujedno i jedna od najpopularnijih atrakcija među turistima. Veliku popularnost dobio je ne zbog same zgrade već zbog poznate igre „smijene straže“ koja se igra svako popodne u 18h. Naime grčki stražari obučeni su u tradicionalne nošnje te stoje ukočeni i ozbiljni a turisti ne odlaze kući bez fotografije pored grčkog stražara.

   

Muzej Akropola

Moderan muzej napravljen od stakla i čelika osnovan je 2009. godine. U muzeju ćete vidjeti drevne predmete s arheološkog nalazišta Akropole.

   

Hram olimpijskog Zeusa

Hram nastao u 6.st.pr.kr. a posvećen je bogu Zeusu. Prepun je mitoloških priča i legendi te je također najveći hram u cijeloj Grčkoj a nalazi se samo 500 metara od Akropole.

   

Grčka kuhinja

Za vrijeme boravka u Ateni isprobavanje grčkih specijaliteta je zasigurno nešto što ne smijete propustiti. Grčka kuhinja počela se razvijati još u antičko doba što je čini jednom od najstarijih na prostoru Europe. Uz čestu uporabu maslinovog ulja koje je nezaobilazan dodatak svakom jelu, jedna od karakteristika grčke kuhinje je i obilato korištenje začina.

 

Osim što u svojoj kuhinji iskazuju ljubav prema plodu masline i maslinovom ulju, grčku kuhinju također karakterizira riba i morska hrana, feta sir, suvlaki, dolmadakia (punjeni listovi vinove loze) te naravno musaka uz koju se najčešće poslužuje salata i ispija bijelo vino.