Putovanje Rovaniemi, Finska

Selo Djeda Mraza

Selo Djeda Mraza je zabavni park 8 kilometara udaljen od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako doći do legende o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta, a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izrađuju igračke za Božić.

Ušata planina nipošto nije nastala slučajno već kao rezultat nevjerojatnog inženjerskog projekta. Uho vješto oponaša strukturu uha vilenjaka, čak ima i gigantski ušni kanal, a kada stojite na drugom kraju kanala možete čuti i najtiši šapat s druge strane svijeta.

A najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda Mraza i šaptanje želja na njegovo uho! Godišnje Djeda posjeti oko 500.000 turista,a osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i djeluje i Baka Mraz.


Znamenitosti

Ured Djeda Mraza – mjesto na kojem vas svakog dana čeka Djed Mraz i čeka da mu šapnete vašu želju na uho.

 

Glavni poštanski ured Djeda Mraza – ovdje se obrađuju tisuće pisama iz cijeloga svijeta i na svako se odgovara. Razveselite rodbinu i prijatelje slanjem pisma Djeda Mraza, otisnuta ručno i s originalnim poštanskim žigom Poštanskog ureda Djeda Mraza. Pismo će stići na vijeme, pred Božić.

 

Djedova adresa – Santa Claus, Santa Claus Main Post Office, FI-96930 Arctic Circle

   

Božićna izložba – u Božićnoj kući, jedinstvena i nostalgična Božićna izložba predstavlja prikaz božićnih običaja i tradicija u različitim dijelovima svijeta.

 

Santa Park – niz podzemnih spilja i tunela gdje se izrrađuju Božićni pokloni

 

Suvenirnica – rukotvorine, laponska hrana, finski suveniri, tekstil, odjeća i igračke proizvedene od strane lokalnih poduzeća.

 

Husky Park – vožnja saonicama koje vuku haskiji u zimskim, a posjeta husky parku u ljetnim mjesecima.

 

Snowmobile Park – safari motornim saonicama i posebni programi za djecu

 

Reindeer Sleigh ride – vožnja saonicama sa sobovima

 

Farma sobova – nezaboravno iskustvo na farmi sobova, laponski obredi, laponska jela.

Zanimljivosti

Rovaniemi je gotovo u potpunosti bio uništen za vrijeme drugog svjetskog rata. U ljeto 1950. godine, Eleanor Roosvelt, žena američkog predsjednika Franklina D. Roosvelta, dolazi u iznenadni posjet Rovaniemiju. Kada su vlasti saznale za dolazak Eleanor Roosvelt požurili su sa izgradnjom kolibe 8 kilometara sjeverno od grada te je danas jedna od građevina koja krasi Selo Djeda Mraza. Koliba se još uvijek nalazi na istom mjestu, odmah pokraj glavnog poštanskog ureda Djeda Mraza.