Putovanja Stockholm

STOCKHOLM je glavni grad Švedske smješten na 14 otoka zbog čega ga zovu i Venecijom sjevera. Grad nudi oko 100 različitih muzeja, a znamenitosti mu potječu od 13. stoljeća, pa sve do onih iz 21. stoljeća napravljenih od leda. U Stockholmu ćete vidjeti mnoštvo parkova i zelenila, posvuda prisutnu vodu, mnogo svjetla i šarena pročelja. U Gamla Stanu, odnosno povijesnoj jezgri nalazi se najveći dio znamenitosti. Festival Midsommar je švedska i stockholmska tradicija vezana uz proslavu najduljeg dana u godini, a slavi se na vikend najbliži 24. lipnju te se tada grad pretvara u veliku pozornicu, na kojoj se slavi, pjeva, pleše i dobro zabavlja.

 


Što treba posjetiti i vidjeti kad ste u Stockholmu


Stari grad (Gamla Stan): Ovo je povijesno središte Stockholma, gdje možete prošetati uskim kaldrmama, posjetiti Kraljevsku palaču i razgledati šarmantne trgovine i restorane.

Muzej Vasa: Ovaj muzej domaćin je Vasa, impresivnog ratnog broda koji je potonuo 1628. godine i koji je izvađen iz mora gotovo netaknut. Izuzetan je primjer švedske pomorske povijesti.

Stadshuset (Gradsko vijeće): Prepoznatljiva zgrada Stadshuseta, ili Gradskog vijeća, domaćin je Nobelove večere i nudi prekrasan pogled na grad, posebno s njegove kule.

Djurgården: Ovo je otok u blizini centra grada koji nudi mnoge atrakcije poput zabavnih parkova, muzeja (kao što su muzej Abba i Skansen, skanzen na otvorenom), te prekrasnih zelenih površina za opuštanje.

Moderna Museet: Ako volite suvremenu umjetnost, ne propustite posjetiti ovaj muzej koji domaćin je impresivnoj zbirci modernih umjetničkih djela, uključujući Picassa, Dalíja i Warhola.Gastronimija i što trebate probati kada ste u Stockholmu


Švedski smörgåsbord: Isprobajte tradicionalni švedski stol s raznovrsnim jelima poput slanih i slatkih sireva, dimljenih riba, kobasica, krumpira i kruha.

Köttbullar: Ne propustite probati švedske mesne okruglice, obično poslužene s pire krumpirom i brusnicama.

Gravad lax: Ovo je tradicionalno švedsko jelo od sirove ribe marinirane u soli, šećeru, kopru i đumbiru. Poslužuje se kao predjelo s umakom od senfa i kopra.

Cinnamon buns (kanelbullar): Ovi mirisni, mekani i slatki kolačići s cimetom su popularni švedski desert koji se često poslužuje uz kavu.

Fika: Iskusite tradicionalnu švedsku pauzu za kavu, poznatu kao “fika”, uz pratnju kolača ili peciva.

Ovo su samo neki od mnogih sjajnih mjesta koje možete posjetiti i jela koja možete probati u Stockholmu. Uživajte u istraživanju ovog predivnog grada!