Putovanja Istanbul


 

Putovanje Istanbul

Donosimo vam listu od 11 najboljih razloga za posjet veličanstvenom Istanbulu!

 

Istanbul je u 2014. godini proglašen najpopularnijom turističkom destinacijom na svijetu. Zbog njegove bogate povijesti i činjenice da se radi o jedinom gradu na svijetu koji se proteže na dva kontinenta (Europa i Azija), ovo će biti putovanje vašeg života. Ako vam je potreban dodatan razlog za posjet Istanbulu, znajte da je ovaj grad nekoć bio glavni grad rimskog, bizantskog i otomanskog carstva.

 

Aviokompanija Turkish Airlines svakodnevno povezuje Zagreb s Istanbulom. Iskoristite mogućnost rezervacije paket aranžmana koji osim leta avionom uključuje brojne benefite.

 

Što morate vidjeti ili učiniti dok ste u Istanbulu:

 

1. KRSTARENJE BOSPOROM

Krstarenje Bosporom je jedan od najboljih načina da Istanbul doživite u punom sjaju. Uživati ćete u prekrasnoj panorami grada i u pogledu na brojne spomenike kao što su velike palače Dolmabahce i Beylerbeyi, koje u cijelosti možete razgledati samo s morske strane.

 

2. HAGIA SOPHIA

Istanbul je grad brojnih važnih spomenika, a jedna od najomiljenijih će vam svakako postati Aya Sofija koju je dao sagraditi car Justinian 537 godine. U novije vrijeme, a po nalogu Ataturka, Aya Sofija je postala muzej.

 

3. PLAVA DŽAMIJA

Vjerojatno najfotografiranija građevina u Istanbulu, ova džamija je poznata kao Plava džamija zbog plavih pločica koje okružuju zidove unutrašnjosti. Osim što je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, još uvijek je aktivna i svaki dan se zatvara tijekom pet dnevnih molitava.

 

4. DŽAMIJA SÜLEYMANIYE

Izgrađena između 1550. i 1557. godine, Süleymaniye džamija je najveća i najveća džamija u Istanbulu. Ne zaboravite prošetati vrtovima i dvorištem nakon obilaska kako biste dobili veličanstven pogled na Zlatni rog.

 

5. BASILICA CISTERN

Izgrađena u 6. st., tijekom vladavine bizantskog cara Justinijana, ovo je najveća preživjela bizantska cisterna u Istanbulu. Osmišljena je kako bi služila Veliku palaču.

 

6. TURSKE DELICIJE

Ne možete otići u Istanbul, a da ne kušate turske delicije poput ukusnih baklava. Ako niste sigurni koju biste probali, krenite s originalnom turskom baklavom od mljevenih pistacija.

 

7. PALAČA TOPKAPI

Jedna od najvećih i najstarijih palača u Istanbulu je Topkapi palača. Nekada je predstavljala primarnu rezidenciju osmanskih sultana. Ne propustite razgledati Harem.

 

8. PALAČA DOLMABAHÇE

Dolmabahçe palača je jedna od naj glamuroznijih na svijetu. Služila je kao administrativno središte Otomanskog carstva u kojem su boravili posljednji otomanski sultani. U palači se nalazi drugi najveći luster na svijetu (prvi je u Abu Dhabiju) i otvoren je za javnost samo uz pratnju vodiča.

 

9. GRAND BAZAAR

Veliki bazar u Istanbulu je jedna od najvećih i najstarijih pokrivenih tržnica na svijetu. Na 60 ulica i u 5.000 trgovina, ovaj bazar svakodnevno posjeti između 250.000 i 400.000 posjetitelja. Ovdje možete kupiti nakit, ručno oslikanu keramiku, začine, tepihe i svjetiljke.

 

10. ULICA ISTIKLAL

Istiklal ulica je najaktivnija ulica u Istanbulu, u kojoj ćete naći mnoštvo kafića, trgovina, restorana i barova. Ne propustite vožnju tramvajem crvene boje koji će vas odvesti do trga Taksim.

 

11. TURSKA KAVA ILI ČAJ

Ljubitelji dobre kave dolaze na svoje. Ne možete posjetiti Istanbul, a da niste popili tursku kavu ili čaj! Ispijanje ovih pića, predstavlja veliki dio turske kulture i svakodnevnog života.

 
 

Istanbul se često opisuje kao grad gdje Istok susreće Zapad, a Napoleon Bonaparte ga je opisao ovim riječima: “Ako bi cijeli svijet bio jedna zemlja, Istanbul bi bio njegov glavni grad”. Ovo je doista jedan od najboljih gradova na svijetu.”

     
Plava džamija, Istanbul (izvor: Pinterest)
Plava džamija, Istanbul – interijer (izvor: Pinterest)
Aya Sofia (izvor: Pinterest)
Istanbul – znamenitosti (izvor: Pinterest)