Italija

Zemlja al dente tjestenine i kapučina

Italija je zemlja al dente tjestenine i capuccina, velikih umjetnika, skandaloznih političara i prodornih mislioca, zemlja mafije i romantike, dizajnera i mode, uživanja u životu i vjere. Sa skoro 40 miliona posjetitelja Italija je 4. najposjećenija država na svijetu. Posjeduje više arhitekturnih i umjetničkih djela na km2 od ijedne druge države na svijetu, a zbog više od 3000 muzeja, nazivaju je “velikim muzejem na otvorenom”.

Venecija

Venecija je glavni grad istoimene talijanske pokrajine Venecija u talijanskoj regiji Veneto. Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti, većinom neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike. Nosi epitet najljepšeg grada na svijetu. Nalazi se na 117 manjih otoka u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zaljevu. Trg svetog Marka je glavni gradski trg u Veneciji te sjedište nadbiskupije te mjesto održavanja brojnih festivala. Bazilika sv. Marka je venecijanska katedrala i primjer bizantske arhitekture u Europi te je spojena na Duždevu palaču. Duždeva palača je izgrađena u gotičkom stilu te je služila kao rezidencija duždeva Mletačke Republike.

Rim

Rim je glavni grad Italije i regije Lacij, te najveća i najnapučenija općina u Italiji. Nalazi se na ušću rijeka Aniene i Tiber. Unutar Rima nalazi se Vatikan. Povijesno središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. godine te koji, uz Vatikanske muzeje, sadrže najveće i najvažnije umjetničke kolekcije u gradu. Za vrijeme posjeta Rimu ne smijete propustiti Baziliku sv. Ivana Lateranskog, brdo i park Pincio, dvorac Sant’Angelo, Fontanu di Trevi, Koloseum, Panteon, Piazzu Navonu i ostale trgove, Trajanov stup te ostale znamenitosti.

Toskana

Toskana je jedna od najatraktivnijih i najslikovitijh regija u Italiji. Graniči s regijama Lacij, Umbrija, Emilia-Romagna i Ligurija, dok se zapadno od regije nalazi Tirensko more. Toskana slovi kao jedan od najljepših dijelova Italije, a ima i oko 120 zaštićenih područja prirode. Poznata turistička odredišta u Toskani su Firenca, Pisa, Lucca, Cortona, Maremma, Crete Senesi, Lunigiana, Garfagnana i Siena. Svojim posjetiteljima nudi umjetnost, tradiciju, kulturu, vinograde, ukusnu hranu, ručno izrađene umjetnine, itd. Poznata je po siru Pecorino, Chianti vinu i prekrasnim prizorima.

Sicilija

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru, naseljen još prije gotovo 12 tisuća godina. Turbulentna prošlost Siciliju je oblikovala u melting pot stilova arhitekture, umjetnosti, ali i okusa, boja i mirisa, putem kojih se najbolje upoznaje eklektični šarm veličanstvenog otoka.

U prošlosti poznata kao veliko poljoprivredno područje, trgovačko središte te zona interesa Grčke, danas je između ostaloga poznata i po mafiji (na Siciliji se snimao i film Kum) te njenom utjecaju na život stanovnika Sicilije. Cijelom regijom ujedno dominira aktivni vulkan Etna.

Najbolje vrijeme za posjet Siciliji je proljeće ili rana jesen. Tada je dovoljno toplo za kupanje i izležavanje po plažama, a nije prevruće za vrzmanje po uličicama bučnih gradova ili istraživanje kanjona, vulkana ili brežuljaka prekrivenih divljim cvijećem. Manje od sedam dana neće biti dovoljno za upoznavanje sa svim čarima otoka.

Popularne destinacije u Italiji

Savjeti za doživljaj – RIM

  • Najbolje sačuvani drevni hram u Italiji i bivše svetište u slavu bogova Pantheon,

  • Drevna fontana – Fontana di Trevi, gdje posjetitelji, za sreću, ubace i do 3.000 eura po danu u kovanicama,

  • najmanja zemlja na svijetu Vatikan s Vatikanski muzejem, Sikstinskom kapelom i Bazilikom sv. Petra,

  • najveći rimski amfiteatar Kolosej,

  • 137 španjolskih stepenica, koje su bile prizor mnogih filmova,

  • Bazilika Svete Marije Velike – najveća crkva u gradu posvećena Mariji.