Turska

Zemlja dvaju carstava

Turska je zemlja dvaju carstava i modernog doba Atatürka, trgovanja na bazarima, gostoljubivosti, ukusne hrane, sretne melankolije, plesačkih derviša i ljubaznih domaćina, mjesečeve pokrajine Kapadokije i tirkizne obale. Na raskrižju Europe i Azije, pod snažnom planinom Taurus leži turski raj za odmor. Tamo ljeto traje od ranog proljeća do kasne jeseni, plaže su šljunčane, a more tirkizno, unutrašnjost skriva prirodne i kulturne poslastice. Gost je kralj u Turskoj, poslan od Boga. Za njih su uvijek snalažljivi Turci izmislili koncept „all inclusive” i to nakon što su potaknuli kuhare da posluže goste koji su na recepciji htjeli nešto prigristi u ponoć.

Istanbul

Istanbul ili Carigrad je grad smješten na Bosporskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica triju velikih carstava – rimskog, bizantskog i otomanskog. Ovo je najveći grad u Turskoj te predstavlja njeno kulturno i gospodarsko središte. Nalazi se na južnom Bosporu, prostire se na dva kontinenta – zapadni je dio u Europi, dok je istočni u Aziji. Rukavac “Zlatni rog” dijeli europski dio na dva dijela. Između Mramornog mora I Zlatnog roga, nalazi se poluotok s najstarijim dijelom Istanbula. Grad je odličan miks europske i azijske kulture i arhitekture s bogatom i dugom poviješću. Neke od znamenitosti koje ne smijete propustiti su Leandrova kula, Galata toranj, muzej Aja Sofija, Topkapi palaču, Dolmabahče palaču, Plav džamiju, trg Taksim, Cisterna Bazilike, most Galata, arheološki muzej i brojne druge znamenitosti.

Odmor u Turskoj

Turska je domovina “all inclusive” ponude, gdje vas hoteli visokih kategorija poslužuju sa bogatim izborom odmorišnih užitaka. U jednom danu moguće je doživjeti brzi spust po toboganu u hotelskom vodenom parku, plesati na večernjem koncertu i uživati u popodnevnoj hotelskoj animaciji. Bogata arheološka i kulturna baština rezultat je preplitanja mnogih civilizacija koje su živjele na turskom tlu. Stari Rimljani i Grci, Osmanlije, svi imaju svoj udio u turskom kulturnom bazaru. Turska je raj za cjenkanje! Šareni život turskih bazara je svijet za sebe. Koža, nakit, tepisi, začini i druga dobra prodaju se po povoljnim cijenama, osobito nakon cjenkanja. Turska kuhinja je među deset najboljih na svijetu. Antalya je moderni grad turske rivijere, gdje s valovima dolaze priče iz antike.

ALANYA – Povijesni grad iz razdoblja rimskog carstva

134 km istočno od Antalye, nalazi se slikoviti resort Alanya, okružen dugim pješčanim plažama i ugodnom klimom. Povijest grada datira iz razdoblja Rimskog carstva, kada je tamo stajala poznata gusarska tvrđava. U Alanyi, put od donjeg grada prolazi kroz cijeli zaljev, gdje nije moguće previdjeti poznate tvrđave s Crvenim tornjem (Kizi Kule) i gradskke luke. Iz stare seldžuske tvrđave je krasan pogled na šumu Taurus. Posjetite jamu Damlataş koja je slučajno otkrivena 1948. godine kada su počeli s gradnjom luke. Svakako ne propustite prekrasne Kleopatrine plaže. Zahvaljujući čistim plažama, mirnoj klimi i predivnoj prirodi, Alanya je postala jedno od najposjećenijih središta u Turskoj. Zbog živahnog i nemirnog noćnog života je Alanya posebno tražena među mladima.

ANTALYA – glavni grad turske rivijere

To je moderni glavni grad turske rivijere i jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj. Prekrasne obale, prirodne ljepote i brojni arhitektonski spomenici iz godine u godinu privlače nove posjetitelje ovog grada. Magnet je zasigurno stara gradska jezgra Kaleiçi, okružena rimskim zidinama. Jedno od najbolje očuvanih kulturnih znamenitosti su Hadrianova vrata, koja su sagrađena 130. godine prije Krista i nalaze se u neposrednoj blizini Aspendosa – starogrčkog-rimskog grada, koji je poznat po kazalištu (kazalište s kapacitetom od 15.000 gledatelja je jedno od najbolje očuvanih objekata te vrste u svijetu). Središte starog dijela grada je rimska luka, sada preuređena u marinu, oko nje se nalaze uske kamene ulice pune kavana, suvenirnica i malih hotela, a sve u kućama iz otomanskih vremena. Mnogi restorani, čajne kuće i vinski podrumi nude prikladan prostor za opuštanje i otkrivaju tajne turske kuhinje. Čovjek koji dolazi u Antalyu lako dobije osjećaj da se nalazi na sanjarskom “bazaru” kakve poznaju na istoku. Tamo možete dobiti dragocjene darove od kovana bakra i žutog metala, ukusno vino i sve vrste orijentalnih začina.

Korisne informacije
Najbolji mjeseci za obilazak
Od ožujka do studenog
ValutaVremenska razlika
Turska Lira (TRY)+1 sat
Jezik
Turski
Viza za državljane Hrvatske
Da – više informacija
Obavezna cijepljenja
Ne

Popularne destinacije u Turskoj

Savjeti za doživljaj – Turska

  • Idite na izlet u pamučni grad Pamukkale s izvorima termalne vode i snježnobijelih ponikvi, koje se kao iz bajke uzdižu iz bajke iznad zelene pokrajine.

  • Nećete upoznati pravu Tursku bez posjeta poznatom turskom hamamu, gdje će vas nakon parne saune i kupke još dobro očistiti sa tkaninom.

  • Odigrajte partiju golfa na jednom od brojnih golf terena u zelenom Beleku.

  • Probajte tri poznata pića za tri prigode; raki vam daje snagu, jogurtni “Ayran” vas osvježava, a čaj je najbolji napitak za druženje na jastucima.