Putovanja Španjolska

Zemlja fieste i sieste

Prepustite se španjolskom načinu života i dozvolite da vas osvoji ljubav prema crvenoj boji koja odgovara uz španjolsku, strastvenu dušu. Zaplešite! Sanjajte! Španjolci su narod koji se voli zabavljati! Svakodnevno su u stanju smisliti neki razlog za veliku fiestu koju vole začiniti sa sangriom! Prepustite se španjolskoj filozofiji »mañana, mañana« i sve što nije hitno, odložite za sutra…

Dan vole započeti uz sok od rajčice, a završiti sa sangriom. Bogata je tradicija, bez obzira na moderne tokove, očuvala svoj značaj. Modernistička arhitektura (Gaudi) i avangardna umjetnost (Dali, Miro, Picasso) su se prvi put pojavile u Španjolskoj.

Madrid

Madrid je grad u Španjolskoj koji ima Palacio Real – najveću zapadnoeuropsku kraljevsku palaču, Prado – jedan od najboljih svjetskih muzeja te stadion Barcelone. Hodajući po ulicama Madrida, vidjeti ćete kako se često izmjenjuju povijesne znamenitosti i poslovne zgrade. Obližnjom Plazom de Espana dominiraju dva nebodera i statua španjolskog književnika, Miguela Cervantesa, koji gleda na svoje likove. Jedan od tih nebodera, Torre de Madrid neko je vrijeme bio najviša betonska zgrada u svijetu! Na Španjolskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica, a od tamo možete doći do Plaze de Cibeles koji obiluje najljepšim znamenitostima. Pokraj trga nalazi se muzej Prado u kojem ćete pronaći djela od Goye, El Greca, Velazqueza, Rubensa i drugih. Plaza de Toros de Las Ventas je najveća arena za borbe s bikovima.

Sve ponude u Španjolskoj

Barcelona

Barcelona je glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije i glavno trgovačko i industrijsko središte u Španjolskoj te jedna od najvećih luka i najveći grad na Sredozemnom moru. U planu starog grada se i danas može prepoznati tipična rimska mrežasta urbanizacija. Dio rimskih zidina je uklopljen u katedralu, osnovanu još u 4. Stoljeću. Srednjovjekovna jezgra predstavlja središte starog grada, a na najvišoj točki uzdiže se katedrala u gotičkom stilu. Najznamenitije građevine predstavljaju djela Antonija Gaudija te građevine na UNESCO-voj listi svjetske baštine, Palau de la Musica Catalana i Hospital de Sant Pau, Sagrada Familia, Torre Agbar, Casa Mila i brojne druge građevine. Najstarija i najveća plaža u Barceloni je Barceloneta duga 1 100 m, Grad broji 68 parkova od kojih je najslavniji Parc Güell, arhitekta Antonija Gaudija.

Na Španjolskom trgu, počinje Gran Via, najživlja gradska ulica, a od tamo možete doći do Plaze de Cibeles koji obiluje najljepšim znamenitostima. Pokraj trga nalazi se muzej Prado u kojem ćete pronaći djela od Goye, El Greca, Velazqueza, Rubensa i drugih. Plaza de Toros de Las Ventas je najveća arena za borbe s bikovima.

Valencia

Valencia je treći najveći grad u Španjolskoj, a predstavlja i jedan od glavnih industrijskih centara ove zemlje. Grad je također vrlo star – osnovan je 137.godine prije Krista, kada je nosio naziv Valentia Edetanorum. Danas je Valencia vrlo popularna turistička destinacija, koja očarava sve svoje posjetitelje i mami ih da dođu ponovo. Rijetko tko Valenciju posjeti samo jednom. U ovom gradu postoji veliki broj turističkih lokaliteta koji vrijedi obići. Prvi lokalitet je svakako La Plaza de la Virgin, koji se nalazi u povijesnom dijelu grada. Ovdje se odigrava poznati festival Las Fallas, koji traje od 15. do 19.ožujka svake godine. Oko ovog trga nalaze se bitni povijesni spomenici, kao svjedoci promjena i progresa, ali i slavne prošlosti. Najpoznatiji su katedrala, Rimski muzej i crkva Svetog Josipa.

U Valenciji se nalazi i jedna od najstarijih europskih tržnica. Ona zauzima prostor od oko 8.000 četvornih metara, a zgradu je 1914.godine dizajnirao slavni arhitekt Francisco Guardia. Na ovoj tržnici se može pronaći mnogo toga – preko simpatičnih suvenira i tipičnih španjolskih proizvoda, do egzotičnog voća, ribe i drugo. Tržnicu okružuje veliki broj eklektičnih restorana i barova, što je jedan od glavnih razloga velike posjećenosti. Drugo vrlo bitno mjesto za turizam Valencije je grad Nauke i umjetnosti, gdje posjetitelji mogu uživati ​​u posjeti brojnim muzejima. Tu su Muzej suvremene arhitekture, Muzej Nauke, Planetarij, Akvarij i Palača umjetnosti Kraljice Sofije. U svakom od ovih muzeja posjetitelji imaju priliku aktivno sudjeluju u aktivnostima i dešavanjima.

Kao i svaki predivni španjolski grad, Valencia ima predivni park kojim se može hvaliti svuda u svijetu. U pitanju je El Parque Natural de la Albufera. To je zapravo prirodni rezervat okružen magičnom lagunom. Ovo mjesto idealno je za bijeg od gradske gužve i kontemplaciju u miru i tišini, a posebno ga krasi preko 250 različitih vrsta ptica selica koje slobodno lete i koje su često vrlo druželjubive.

S obzirom na činjenicu da se nalazi na obali Sredozemnog mora, očekivano je da grad poput Valencije ima predivne plaže. One su neizostavni dio obilaska ovog grada, u koje god doba godine doći. Po svojoj ljepoti se posebno ističu plaže Arenas i Malvarrosa, koje su na vrlo maloj udaljenosti od centra grada.

Valencia je grad kulture, predivnih plaza i zabave. To je mjesto s brojnim atrakcijama, pri čemu svaka od njih zahtijeva da joj se posveti dosta vremena. Ovdje možete posjetiti veliki broj različitih restorana i isprobavati tipična španjolska jela, možete se opuštati u kafićima ili ići u ludi noćni provod u neki od brojnih klubova. Valencia je, sve u svemu, idealno mjesto za nezaboravno uživanje i odmor.

 

Popularne destinacije u Španjolskoj