Grčka

»Ellada mou!«

To ćeš reći o Grčkoj ukoliko ju obožavaš. Mi smo u ovu plavo – bijelu zemlju zaljubljeni 20-tak godina. Opijaju nas priče i smijeh, maslinovo ulje i feta sir, miris borova i mora, hranimo se kaloričnim »galaktoboureki« i uživamo u gostoljubivosti i »siga siga« ritmu. Nemojte posjetiti Grčku samo zbog mora. Šteta bi bilo da se ne sprijateljite s grčkim duhom koji živi za velike trenutke. Zašto u Grčku? »Svaki grčki otok je prekrasan, svaki ima svoj značaj kojim se ponosi« zapisao je Lawrence Durrell u svojoj knjizi o grčkim otocima. Zemlja antičkih bogova, rajska je destinacija koja pruža puno sunca, prelijepe plaže i božanstvenu hranu. Život na grčkim otocima i na kopnu je šarolik i prepun života. Osvaja svakog posjetitelja, bilo da tražite romantiku, užitke ili volite istraživati. Ako ste noćna ptica trebate znati da su grci prvaci u uživanju u kavanama, tavernama, klubovima i bouzoukima – omiljenim noćnim klubovima u kojima se vrti grčka glazba. Grci će vas primiti glasno, iskreno i nenametljivo. Po prirodi su gostoljubivi, a kako su hoteli većinom u obiteljskom vlasništvu, imati ćete osjećaj da ste član jedne velike grčke obitelji.

Najljepši doživljaji

 • Na Kreti u jednom danu možete istražiti život prve europske civilizacije u muzeju u Heraklionu, pronaći Adriadninu nit u palači Knossos koja je bila centar minojske kulture, vijugati između dramatičnih klanaca i brežuljaka, podijeliti ručak s obitelji u tradicionalnoj grčkoj taverni i okupati se u minijaturnom zaljevu daleko do očiju.

 • Otkrijte otok Skiatos, koji usprkos svojoj veličini od samo 50 km2, svaki put iznova očarava svojom veličanstvenom ljepotom. Osvojio je tako i stvaraoce popularnog mjuzikla Mamma Mia koji su na Skiatosu snimili najljepše uvodne dijelove filma.

 • Najveći grčki biser Cikladskog otočja i otok cvjetnih oleandera Naxos, omiljen je zbog najdužih grčkih plaža. Plaža Plaka će vas oduševiti s bijelim pijeskom uz tirkizno more.

 • Posjetite glavni grad Rodosa, koji očarava svoje posjetitelje starovjekovnom jezgrom pod zaštitom UNESCO-a, gdje domaćini i dalje žive i rade u istim zgradama u kojima su nekoć živjeli vitezi Sv. Ivana prije šest stoljeća. Suprotnost tome je živahna noćna atmosfera i njegova moderna duša.

 • Na tradicionalnom grčkom otoku Karpatos će vas oduševiti bajkovito selo Olympos, koje sa svojim kamenim kućicama čuva drevne, seoske navike. Žene još uvijek nose tradicionalnu odjeću, a stariji stanovnici govore starinskim narječjem.

 • Neka vas začara slikovita pokrajina i netaknuta priroda otoka Samos, najzelenijeg otoka u Egejskom moru.

 • Kultni otok Kefalonija je bio u središtu pozornosti svjetske slave kada su na njemu snimili film Corelijeva mandolina. Danas je uvršten među deset najljepših svjetskih destinacija.

 • Šarmantni Santorini je kao »magnet za romantične duše«. Njegova najveća posebnost i privlačnost je potopljena kaldera i litice na kojima su izgrađene lijepe, bijele kućice sa plavim kupolama.

 • Zakintos je jedan od najpopularnijih grčkih otoka. Na njemu ćete pronaći sve: prekrasne plaže, tradicionalna sela, bogat noćni život i lijepi podvodni svijet gdje caruju kornjače Caretta. Kos, otok Hipokrata – oca medicine, raj je za obiteljske odmore u all inclusive hotelima.

 • Otok najljepših mediteranskih plaža Lefkas, svoju čaroliju iskazuje u ugodnoj gostoljubivosti, prekrasnim plažama, strmim liticama, tradicionalnim selima i noćnim životom na grčki način.

 • Otok Krf, zahvaljujući bujnoj vegetaciji i divljim biljkama kao i blagoj mediteranskoj klimi, nekoć je bio omiljena destinacija carice Elizabete (Sissi). Prepustite se čarima otoka, koji će vam prikazati svoju bogatu povijest i pružiti mogućnost uživanja na prekrasnim plažama.