Covid Informacije

Kamo sve sigurno možemo otputovati?

Dobrodošli u Palmu, gdje vam već više od 30 godina ostvarujemo snove o putovanjima i odmoru. Vjerujemo da ćemo i u ovim posebnim vremenima zajedno ljetovati ili putovati i veseliti se novim pustolovinama. Za vas smo pripremili sve potrebne informacije kako biste sigurno i udobno krenuli na odmor ili putovanje. Neka vas svijet oduševi…iznova.

Informacije o prelasku granica i uvjetima ulaska u pojedinu zemlju: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/
Informacije o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku: https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211
Provjerite trenutno stanje i restrikcije u svim zemljama pomoću IATA zemljovida: https://www.iatatravelcentre.com/world.php


INFORMACIJE PO ZEMLJAMA/DESTINACIJAMA:

Uvjeti za ulazak u Grčku:
Prema trenutnim informacijama, svi hrvatski državljani koji ulaze u Grčku dužni su:
1. najmanje 24 sati prije dolaska ispuniti obrazac PLF (Passenger Locator Form) koji je dostupan na: https://travel.gov.gr/. Putnici će dobiti potvrdni e-mail nakon podnošenja PLF-a te će dobiti jedinstveni QR kod koji se pokazuje prilikom ulaska u zemlju (na mobilnom uređaju ili isprintano na papiru). Bez ispunjenog obrasca ulazak u Grčku nije moguć.
2. imati negativni rezultat molekularnog testa (PCR) za COVID-19 ne stariji od 72 sata (osim za osobe koje su u potpunosti cijepljene i za osobe koje su preboljele Covid-19). Od obveze testa izuzete su i osobe mlađe od 5 godina. Za cijepljenje osobe: ako je osoba u potpunosti cijepljena (prošlo je najmanje 14 dana od primitka zadnje doze cjepiva) i posjeduje važeći certifikat o cijepljenju, negativan PCR test nije potreban. Grčka prihvaća certifikate o cijepljenju sljedećih cjepiva, na engleskom jeziku: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
Za osobe koje su preboljele Covid-19: putnik mora dokazati da je u prethodnih 2 do 9 mjeseci imao Covid-19. Valjani dokaz jest pozitivan PCR molekularan test ili antigen test ili liječnička potvrda kojom se potvrđuje da je osoba imala Covid-19, na engleskom jeziku. Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19.


Uvjeti za ulazak u Tursku:
Prema trenutnim informacijama, svi državljani Republike Hrvatske koji ulaze u Republiku Tursku moraju predočiti negativni nalaz PRC testa koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).
Ukoliko osoba ima potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 obavljeno prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice (od dana primitka druge doze ili 14 dana od primanja jednokratnog cjepiva), ta osoba će moći ući u Republiku Tursku bez potrebe za dodatnim testiranjima na SARS-CoV-2 i neće biti podložna samoizolaciji.
Ako je osoba preboljela COVID-19 unatrag posljednjih šest mjeseci i ima potvrdu izdanu od službenih relevantnih tijela o preboljenoj bolesti, za tu osobu također vrijedi izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa.
Putnici su dužni u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju popuniti putni obrazac „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr i na osnovu tih informacija bit će im određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.


Uvjeti za ulazak u Egipat:
Ulazak u Egipat dozvoljen je putnicima koji prilože negativan PCR COVID-19 test prilikom prelaska granice (PCR test proveden 72 sata ili manje prije dolaska u Egipat (djeca do 6 godina u pratnji roditelja test ne trebaju).
Potvrda mora biti u pisanom obliku i izdana na engleskom ili arapskom jeziku i mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime putnika, datum i vrijeme testa, identifikaciju odnosno podatke i kontakt službenog laboratorija ili zdravstvene institucije/ustanove koje je izvršilo test, tehnika korištena za provođenje testa i negativni rezultat testa.

Putnici koji slijeću u zračne luke u Hurgadi i Sharm El Sheikhu mogu besplatno napraviti PCR test (RT-PCR) na COVID-19 u zračnoj luci (testiranje provodi Ministarstvo zdravstva Egipta). Nakon PCR testa, putnici mogu napustiti zračnu luku i otići do hotela kojeg su rezervirali (u slučaju dužeg čekanja grupni transfer nije moguć – putnici mogu organizirati prijevoz u vlastitom aranžmanu), gdje moraju biti u samoizolaciji u sobi do rezultata testiranja. Hotel će osigurati dostavu hrane i pića u sobu dok traje samoizolacija jer se hotelske usluge dok traje čekanje na rezultat testa ne mogu koristiti.
Svi putnici moraju ispuniti obrazac odnosno zdravstvenu izjavu koju predaju medicinskom osoblju u zračnoj luci po dolasku u Egipat.


Uvjeti za ulazak u Španjolsku:
Prema trenutnim informacijama, svi državljani Republike Hrvatske uz iznimku djece do 12 godina, prilikom ulaska u Španjolsku moraju predočiti jedan od sljedećih dokumenata:
1) Potvrda o potpunoj cijepljenosti. Dokument mora sadržavati podatke: ime i prezime, datum cijepljenja, vrsta cjepiva, broj doza, zemlja cijepljenja, institucija koja je obavila cijepljenje. Potvrda se smatra važećom 14 dana od zadnje doze cjepiva (prve i jedine doze, ako se radi o cjepivu za koje je predviđena jedinstvena doza). Prihvaćaju se cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency – EMA) ili Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO).
2) Potvrda o negativnom testu na COVID-19, ne starija od 48 sati od planiranog ulaska u zemlju. Dozvoljeni testovi su molekularni (PCR) i antigenski (brzi test) koji se mogu pronaći na popisu koji je odobrila EU https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf. Dokument mora sadržavati: ime i prezime, datum testiranja, tip testa, zemlju koja je izdala potvrdu.
3) Potvrdu o preboljenom COVID-19, izdanu najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog PCR testa, koja je važeća do 180 dana nakon navedenog testiranja. Dokument mora sadržavati: ime i prezime, datum prvog pozitivnog testa, tip testa (NAAT) i zemlju koja je izdala potvrdu. Potvrde moraju biti na španjolskom, engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, ili na drugom izvornom jeziku, uz ovjereni prijevod na španjolskom jeziku.

Osim navedenih potvrda, putnici koji u Španjolsku dolaze zračnim putem (uključujući i djecu do 12 godina i putnike u tranzitu) dužni su prije putovanja ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora putem web stranice Ministarstva zdravstva Španjolske, https://www.spth.gob.es/ ili putem mobilne aplikacije SpTH. Putnici koji dolaze pomorskim putem zdravstveni obrazac ispunjavaju putem poveznice https://spthm.puertos.es/. Pravilno ispunjeni formular generira QR kod koji je obavezno predočiti prijevozniku prilikom ukrcaja te na graničnom prijelazu prilikom ulaska u zemlju, putem mobilnog telefona ili na ispisanom obrascu. Informacije se koriste isključivo u svrhu zdravstvenog nadzora, u skladu sa španjolskim zakonodavstvom.

Putnicima koji imaju digitalnu potvrdu EU o COVID-19 u bilo kojem od tri modaliteta (cijepljenje, negativan test ili potvrda o preboljenom COVID-19), te podatke o digitalnoj potvrdi EU o COVID-19 unesu u SpTH zdravstveni formular, dodjeljuje se FAST CONTROL QR kod, koji omogućava brži kontrolni postupak na graničnom prijelazu.


Uvjeti za ulazak u Francusku
Prema trenutnim informacijama, svi državljani Republike Hrvatske koji su primili jedno od cjepiva protiv virusa COVID-19 koje je odobrila Europska agencija za lijekove (Agence européenne du médicament, EMA) – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, mogu bez ograničenja putovati u Francusku Republiku prema slijedećim pravilima, i uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju:
– 2 tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)
– 4 tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson)
– 2 tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva
Za osobe koje nisu cijepljene, ostaje na snazi obaveza predočavanja negativnog rezultata PCR testa ili antigensko testiranje, ne stariji od 72 sata.


Uvjeti za ulazak u Portugal:
Prema trenutnim informacijama, svi hrvatski državljani za ulazak u Portugal motaju predočiti negativan COVID-19 PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test napravljen u 24 sata prije ukrcaja. Za putnike iz Hrvatske i svih EU država i UK više ne treba nužan razlog putovanja niti karantena od 14 dana. Savjetujemo oprez i provjeru neposredno pred putovanje, jer se mjere revidiraju svakih 7 dana.


Uvjeti za ulazak u Italiju:
Prema trenutnim informacijama, svim hrvatskim državljanima za ulazak u Italiju potreban je negativan COVID-19 PCR ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati (vrijedi za sve putnike starije od 2 godine).
Prije ulaska u Italiju putnici su dužni ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: http://app.euplf.eu/#/


Uvjeti za ulazak u Dubai:
Prema trenutnim informacijama, državljanima Republike Hrvatske koji putuju u Dubai za ulazak je potreban negativan Covid-19 PCR test na engleskom jeziku koji ne smije biti stariji od 72 sati. Test mora sadržavati ime i adresu laboratorija te jasan negativan rezultat i datum uzorkovanja. Test je potrebno obaviti u laboratoriju koju je odobrila Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata – u pitanju su laboratoriji koji su autorizirani od strane Vlade Republike Hrvatske odnosno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ “Dr. Andrija Štampar” i sl.)
Svi putnici moraju imati popunjenu Zdravstvenu deklaraciju koja se dobije u zračnoj luci ili u samom zrakoplovu.
Po dolasku u Dubai obavezno je dodatno besplatno PCR testiranje.
Svi putnici moraju preuzeti aplikaciju za pametne telefone „COVID19 – DXB Smart App“ prije nego što napuste zračnu luku. Možete ju preuzeti ovdje > iOS (App Store) ili > Android (Google Play)
Putnik je dužan rezultate testa pričekati u svojoj hotelskoj sobi, a koji će stići putem aplikacije “ COVID19 – DXB Smart App”.


Uvjeti za ulazak na Maldive:
Prema trenutnim informacijama, svim hrvatskim državljanima za ulazak na Maldive potreban je negativan Covid-19 PCR test na engleskom jeziku koji ne smije biti stariji od 96 sati od čega su izuzeta djeca mlađa od godine dana.
Za ulazak je potrebna i ispunjena elektonička izjava “Traveller Health Declaration” https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create.
Prilikom dolaska na Maldive putnicima se mjeri temperatura. Oni kojima se utvrde simptomi virusa COVID-19 moraju na licu mjesta obaviti PCR-testiranje. Pozitivno testirani moraju u 14-dnevnu karantenu, a oni bez simptoma tri dana ovisno o turističkom naselju.


Uvjeti za ulazak u Dominikansku Replubliku:
Prema trenutnim informacijama, svim državljanima Republike Hrvatske prilikom ulaska u Dominikansku Republiku, nije potreban negativan nalaz PCR testa na COVID-19 ni karantena.
Za ulazak i prije izlaska iz Dominikanske Republike hrvatski državljani moraju ispuniti elektoničku izjavu na https://eticket.migracion.gob.do/. Za svaki ulaz i izlaz potrebna je nova e-izjava, a dobiveni QR code generiran nakon popunjavanja obrasca može se u zračnoj luci pokazati na digitalnom uređaju.
U zračnoj luci Punta Cana se nasumično testira putnike brzim testom na COVID-19, a svim putnicima se mjeri temperatura i prilikom dolaska i odlaska. Trošak liječenja, karantene i produženog boravka u resortu, u slučaju pozitivnog testa, snosi putnik.


Uvjeti za ulazak na Seychelles:
Prema trenutnim informacijama, hrvatskim državljanima za ulazak na Seychelles potreban je negativan Covid-19 PCR test na engleskom jeziku koji ne smije biti stariji od 72 sati i ispunjena elektonička izjava “Health Travel Authorization” https://seychelles.govtas.com/. Trošak autorizacije izjave iznosi 45 Eur.


Uvjeti za ulazak u Meksiko
Prema trenutnim informacijama, hrvatskim državljanima za ulazak u Meksiko nije potreban negativan Covid-19 PCR test. Hrvatski državljani su dužni popuniti Upitnik za utvrđivanje faktora rizika zbog izbijanja Covid-19. Upitniku se može pristupiti s https://afac.hostingerapp.com/.
Putnicima se može odbiti ulazak ako ne posjeduju dokaz o smještaju za vrijeme boravka.